A Green Chemistry szaklapban publikált cikk szerint Edinburgh-i Egyetem kutatóinak polietilén-tereftalátból (PET) vanília aromát (vanillint) sikerült előállítani. A találmány új távlatokat nyithat a PET hulladékok újrahasznosítása terén. 

A kutatók az üdítős, ásványvizes flakonok anyagát enzimek segítségével lebontva nyerték ki a polietilén-tereftalát összetevőit. Az így kinyert tereftálsavat módosított E. coli baktériumok segítségével alakították át szintetikus vanillinné. 37 fokon a sörfőzéshez hasonló feltételeket teremtve a tereftálsav 79 százalékából lett vanillin, amely a vanília fő illatanyagát adja.

Az elsősorban ételekben, italokban, gyógyszerekben, de a kozmetikai és a tisztítószer-iparban is használt vanillin egy aromás aldehid, amely iránt a globális kereslet egyre nő. Ma már a kereslet a vegyület iránt meghaladja azt a mennyiséget, amit a vaníliababból elő lehet állítani, ezért a vanillin 85 százalékát mesterségesen állítják elő.

A találmány rávilágít arra, hogy az egyes mikrobiológiai rendszerek is jelentősen hozzájárulhatnak a fenntarthatósági célok megvalósításához. A mikrobák felhasználása a környezetre káros műanyaghulladékok fontos árucikké történő átalakítása érdekében a zöld kémia egyik kiváló példája.

Forrás: