2. rész – A jelentés fejezeteinek rövid bemutatása 

A Nemzetközi Energiaügynökség részéről – a klímaváltozás elleni fellépés hatékonyságának növelése érdekében – megfogalmazott, 400 lépésből álló javaslatcsomag (a továbbiakban: javaslat) összesen négy nagyobb fejezetből épül fel.

Az első fejezet a fennálló állami politikák és fogadalmak tükrében vizsgálja a globális szén-dioxid-kibocsátás, valamint az energiaellátás és -felhasználás kilátásait. A globális energiafelhasználással és -kibocsátással összefüggésben számos előrejelzést mutat be a kijelölt politikák forgatókönyve (Stated Policies Scenario: STEPS), amely kizárólag olyan „megszilárdult” politikákat tartalmaz, amelyeket a különböző országok – nemzeti szintű kötelezettségvállalásaikkal és az energiaágazat hozzájárulásával – jelentettek be. A fejezet az Announced Pledges Case-t (APC), vagyis a „Bejelentett ígéretek ügyét”, a STEPS azon változatát is vizsgálja, amely (program) feltételezi, hogy a különböző országok által bejelentett nettó nulla célok a legteljesebb mértékben valósulnak meg a világ minden táján.

A második fejezetben kerül bemutatásra a nettó nulla kibocsátás 2050-ig tartó forgatókönyve, amely leírja, hogyan fejlődjön az energiaigény és az energiamix ahhoz, hogy a nettó nulla kibocsátás 2050-re világszinten is megvalósuljon. A fejezet felméri továbbá a megfelelő beruházási igényeket, illetve feltárja a technológiát és a fogyasztói magatartást körülvevő, kulcsfontosságú bizonytalanságokat.

A harmadik fejezetben azt vizsgálja a jelentés, hogy a nettó nulla kibocsátás milyen következményekkel jár a fosszilis és alacsony kibocsátású energiahordozók (például hidrogén, ammónia, bioüzemanyagok, szintetikus tüzelőanyagok és biometán) kínálatára, továbbá a villamosenergia, a közlekedés, az ipar és az épületek ágazatára. Kiemeli azokat a kulcsfontosságú változásokat, amelyek nélkülözhetetlenek a nulla kibocsátás eléréséhez a nettó nulla kibocsátás megvalósítása során, illetve a főbb mérföldköveket, amelyekre szükség van az „út mentén”.

A negyedik, egyben utolsó fejezet vizsgálja meg a nettó nulla kibocsátás gazdaságra, energiaiparra, a polgárokra és a különböző kormányokra gyakorolt lehetséges hatásait. Sorozatunk következő részeiben a fejezetek részletes tartalmát mutatjuk be.

Forrás: 
-      Teljesen felhagyott a fosszilis energia védelmével a Nemzetközi Energia Ügynökség | Másfélfok (masfelfok.hu) (A letöltés dátuma: 2021.06.22.) 
-      Net Zero by 2050 – Analysis - IEA (A letöltés dátuma: 2021.06.22.)