A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése – 1. rész (bevezetés)

A Nemzetközi Energiaügynökség (továbbiakban: Ügynökség) – a klímaváltozás elleni fellépés hatékonyságának növelése érdekében – egy 400 lépésből álló javaslatcsomagot fogalmazott meg. 
 
A jelentés köszönetnyilvánításában feltüntetett személyek között szerepel a magyar származású Varró László is, aki az Ügynökség vezető közgazdásza. A jelentésben az Ügynökség földgáz helyett olyan innovatív megoldások bevezetését javasolja, mint például hidrogénnel való fűtés, amely egy lehetséges alternatív megoldás lehet a gázkazánértékesítés 2025 után történő betiltása esetén. 
 
Dr. Fatih Birol, az Ügynökség igazgatója a jelentés előszavában kiemelte, hogy „A klímaválság leküzdésére irányuló nemzetközi erőfeszítések döntő pillanatához közelítünk – ez korunk nagy kihívása. Tovább növekszik azon országok száma, amelyek vállalták, hogy elérik a nulla kibocsátást az évszázad közepére (vagy még ennél is korábban), de velük együtt folyamatosan növekszik az üvegházhatású gázok kibocsátása is. A szavak és a tettek közötti ollónak szűkülnie kell, ha nulla kibocsátást szeretnénk elérni 2050-re, valamint az átlaghőmérséklet emelkedését 1,5 ° C-ra szeretnénk (vissza)szorítani.
 
Hatrészes „blogsorozatunkban” bemutatjuk, hogy milyen reformokat javasolt az Ügynökség a nemzetközi és lokális energiaszektor, illetve a kormányok, vállalatok és a lakosság számára. 
 
Forrás: 
 
-   Teljesen felhagyott a fosszilis energia védelmével a Nemzetközi Energia Ügynökség | Másfélfok (masfelfok.hu) (A letöltés dátuma: 2021.06.22.) 
-      Net Zero by 2050 – Analysis - IEA (A letöltés dátuma: 2021.06.22.)