Közel négy év kutatás után a tudósok megtalálták azt az új növényi alapú repülőgép-üzemanyagot, amely jelentősen csökkentheti a légiközlekedés által okozott környezetszennyezést. A Brassica carinata (magyarul: etióp mustár) nevű növényből előállított hajtóanyag az amerikai Georgia Egyetem kutatása szerint akár 68%-kal is csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, miközben a kőolaj-helyettesítő megoldás új gazdasági lehetőségeket is teremt. A légiközlekedési ágazat az Egyesült Államokban a szén-dioxid-kibocsátás 2,5%-át teszi ki, a globális felmelegedésért pedig 3,5%-ban felelős.

A kutatási eredmények jelentős mértékben hozzájárulnak az Egyesült Államok által támogatott karbonsemlegességi célok eléréséhez, melynek részeként 2030-ra az ország 20%-kal csökkenti a légiközlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátását, 2050-re pedig a tervek szerint a légiközlekedésben már csak környezetbarát üzemanyagokat lehet majd használni.

A kutatást vezető Puneet Dwivedi és csapata az elmúlt négy évben a Délkeleti Partnerség a Carinata-ból Előállított Fejlett Megújuló Energiaforrásokért (Southeast Partnership for Advanced Renewables from Carinata – SPARC) nevű, az Egyesült Államok Nemzeti Élelmezési és Mezőgazdasági Intézete (National Institute of Food and Agriculture) által finanszírozott projektje keretében azt vizsgálta, hogy adottak-e a körülmények az etióp mustár termesztésére az ország délkeleti részén. A kutatás során feltárták a növény genetikai jellemzőit és összegezték a legjobb gyakorlatokat a legnagyobb termés- és olajhozam elérése érdekében. Ezen válaszok birtokában Dwivedi biztos abban, hogy az etióp mustár szerepet játszhat a regionális gazdaság támogatásában és a környezet megóvásában.

A déli területek enyhe éghajlatának köszönhetően a mustárnövény a téli időszakban is termeszthető, így a nyári főszezonra jellemző élelmiszerként szolgáló növényektől sem veszi el a helyet. Az etióp mustár feldolgozása során akadályt jelent azonban, hogy egyelőre nincs kialakított infrastruktúra a bioüzemanyag előállításához.

Forrás: