Hatalmas méretű, drága erőművek helyett egyszerűbben üzemeltethető, gyorsabban és olcsóbban telepíthető mikroreaktorok vagy nukleáris akkumulátorok (nuclear battery – NB) jelenthetik a megoldást a jövő energiaipara számára. Ezek az innovatív rendszerek hőt termelnének ipari folyamatok során, illetve villamos energiát állítanának elő katonai bázisok vagy egy lakóövezet számára. Egy-egy ilyen erőmű 5-10 évig képes elektromosság szolgáltatására, ugyanakkor folyamatosan újratölthető, rendszeresen felújítható. A reaktorok jelentős szerepet játszhatnának a világ villamosenergia-rendszerének szén-dioxid-mentesítésében, az éghajlatváltozás megelőzése érdekében.

A nukleáris akkumulátorok a költséghatékonyan előállítható, takarékosan működő moduláris atomreaktorokkal szemben még kedvezőbb alternatívát jelentenek, mivel a végletekig fokozzák az üzemi gyártás és a modularitás koncepcióját. Míg a moduláris erőművek 100-300 megawatt teljesítményű reaktorok, addig a nukleáris akkumulátorok teljesítménye 10 megawatt. A moduláris erőművek alkatrészei előregyártottak, összeszerelésükre a helyszínen kerül sor alapos előkészítő munkálatokat követően. Ezzel szemben egy nukleáris akkumulátor kis méretű, gyári előállítása egyszerűbb, a telepítéshez nincs szükség helyszíni építkezésre sem, üzembe helyezése pedig néhány hét alatt megoldható.

A biztonságosság tekintetében a tudósok a mikroreaktor előnyének tartják annak relatív kis méretét. A rendszer lényegében önműködő, a reaktor leállása esetén csak kevés felesleges hőt kell elvezetni, illetve a reaktormag felület-térfogat aránya miatt a nukleáris üzemanyagot könnyű hűteni beavatkozás nélkül is. A reaktorokat a föld alá telepítenék és erős acél védőszerkezettel vennék körbe, mindez védelmet jelentene a radioaktivitás bioszférába való kijutása ellen.

A közel egy évtizeden át épülő, dollármilliárdokba kerülő nukleáris erőművekhez képest egy mikroreaktor üzembe helyezése jóval egyszerűbb, rövidebb folyamat. A NASA és a Los Alamos National Laboratory egy űrbe tervezett mikroreaktor esetében 3 év alatt jutott el a tesztelés fázisáig, a teljes munkafolyamat pedig 20 millió dollárba került.

A világban egyelőre viszonylag kevés, alig féltucat cég fejleszt mikroerőműveket, amelyek elterjedése azonban óriási változást hozna az energiaiparban, becslések szerint a földgáz iránti kereslet 90%-kal lenne csökkenthető, és a drága, érzékeny energiatovábbításra használt infrastruktúrával szemben is hatékony alternatívát jelentenének.

Forrás: