UmweltQuartier néven ökológiailag és szociálisan is fenntartható városnegyedet épít a nürnbergi Nordwestringen területén a Környezetvédelmi Bank (a továbbiakban: UmweltBank). A „zöld kerület” tágas, fásított köztereknek, lakóotthonoknak, kereskedelmi egységeknek, egy napközinek, valamint a bank székhelyének, az UmweltHaus-nak (a továbbiakban: UmweltHaus) is helyet ad majd.

„Szándékosan választottuk ezt a helyszínt a központunk számára, mert kiválóan kapcsolódik a tömegközlekedéshez, és a már korábban beépített kerület átalakításával elkerüljük a további területfogyasztást” – részletezte Goran Bašić, a UmweltBank igazgatósági tagja. „Igazi szerencse, hogy lehetőségünk nyílt arra, hogy a székhelyünk körüli területet is Nürnberg zöld övezetévé alakítsuk.” – tette hozzá.

A UmweltHaus tervezésére az UmweltBank 2020 májusában európai szintű építészeti pályázatot hirdetett. A díj odaítélése elsősorban olyan ökológiai szempontoktól függött, mint a megújuló nyersanyagok és energiaforrások felhasználása, valamint a kivitelezés során használt építőanyagok újrahasznosíthatósága. „A zsűri arra törekedett, hogy egy közigazgatási épület életciklusát figyelembe véve megtalálja az egyensúlyt a felelős várostervezés, a funkcionalitásan modern munkakörnyezet, valamint a fenntarthatóság között “ – mondta Prof. Jörg Aldinger, a zsűri elnöke. Végül a pályázatot a hamburgi Spengler Wiescholek Architekten Stadtplaner nyerte meg. Az UmweltHaus megépítésére kiírt pályázat díjazott projektjével kapcsolatban Daniel F. Ulrich, Nürnberg város tervezési és építésügyi referense elmondta: „Az épület külső megjelenése tükrözi az UmweltBank ökológiai törekvéseit, belső terei pedig rendkívül rugalmas használati lehetőségekkel utat mutatnak a munka világának jövője felé.”

Az új székház megépítése 2022 tavaszától indul, és várhatóan 2024-re készül el. A 13 emeletes épület nyitott belső terei a rendezvény-, konferencia- és pihenőhelyiségek mellett az együttműködés változatos formáit lehetővé tevő irodák révén biztosítanak modern munkakörnyezetet az itt dolgozók számára. Az UmweltHaus külső megjelenése szintén a bank környezetbarát filozófiáját tükrözi, hiszen a tervek szerint nemcsak a tetőt, de a homlokzati felületek egy részét is napelem-modulok fogják borítani. Az UmweltQuartier megépítése során pedig a napenergia hasznosítása mellett a hatékony hőszigetelés és hővisszanyerés szempontjait helyezik majd előtérbe.

Forrás: