Székesfehérváron egy olyan 500 hektáros terület áll rendelkezésre, amelyet a fenntarthatóság szempontjai szerint alakítana át a városvezetés. A tervek alapján rekreációs park épülhet majd fel a „régi” városrészen, amelyhez zöld technológiákat és innovációkat használnának fel a kivitelezők. A park körül egészen új intézmény- és lakóterületek, illetve nagy zöldfelület-igényű sportterületek kerülnének megépítésre.

A város önkormányzata a projekt megvalósításához különböző stratégiai partnerek bevonását tervezi, így együttműködési megállapodás született az E.ON Hungária Csoport és Székesfehérvár – mint megyei jogú város – között. Az E.ON zöld szemlélete alapján és a technológiai innovációkra építve valósítaná meg a tervezett beruházások fenntartható struktúráját. A Jövő Mobilitása Szövetség pedig a fenntartható közlekedés fejlesztésében működne közre, amelyet a közösségi közlekedés „zöldítésével” és alternatív közlekedési eszközökkel (például kerékpárokkal, elektromos rollerekkel) szeretnének elősegíteni. A stratégiai partnerek az együttműködések keretében fejlesztési igényeket és lehetőségeket fogalmaznának meg a helyszíni adottságok és korlátok függvényében. Emellett energetikai fókuszú megvalósíthatósági tanulmány is készülne a fenntartható zöld megoldások optimális, koncepciószintű kialakítására, illetve a csatlakozási, engedélyes, rendszer- és integrációs tervek elkészítésére.

A fenntarthatóság azért is fontos a városban, mivel olyan ökológiai hálózatok találhatóak meg Székesfehérváron, mint a Basa árok, amely vizes élőhelyek és gazdag zöldfelületek széles tárházát biztosítja.

Az új „városnegyedet” úgy szeretné megépíteni a városvezetés, hogy a smart-megoldások és a megújuló energiaforrások sikeres alkalmazása mellett az alacsony szén-dioxid-kibocsátás is elérhető legyen, közelítsen a globális célértékekhez és nemzetközi kötelezettségvállalásokhoz. Mindemellett az önkormányzat célul tűzte ki a városi klímastratégia és „zöld”cselekvési tervek elkészítését is.

Az új városrész lakónegyede a zöld, innovatív építészet jegyében kerül majd kialakításra és kivitelezésre, amely korszerű hűtési, fűtési, maradékhő hasznosítási megoldásokat, megfelelő szellőzést és világítást, megújuló energiatermelést, valamint elektromobilitást jelent. A projektek kapcsán a körforgásos gazdaság is hangsúlyos szerepet kap majd.

A város stratégiai partnerekkel való együttműködése több mint három évre szól, a városrész tervezett kialakítása pedig 2024 végére valósulhat meg.

Forrás: