Inspiráló tanítási tér a szabad ég alatt a környezettudatos szemléletformálás jegyében – a nemzetközi hírnevű DS Smith csomagolástechnológiai vállalat az Ellen MacArthur Alapítvánnyal együttműködve kültéri tantermet hozott létre a békásmegyeri Pais Dezső Általános Iskolában. A szociális és ökotudatos szemléletre érzékenyítő, közel 300 diák és 45 pedagógus számára helyet adó 200 nm-es szabadtéri pavilon idén őszre készült el a DS Smith körforgásos gazdasági szemléletet támogató mintaprojektjeinek egyikeként. A világ több mint 30 országában működő nagyvállalat „A jelenben a jövőért” címmel fogalmazott meg fenntarthatósági stratégiát, amelynek 5. célkitűzése az ökológiai szemléletformálás.

A DS Smith az Ellen MacArthur Alapítvánnyal a szabadtéri tanterem felépítéséhez 20 000£ értékű támogatást biztosított annak érdekében, hogy a gyerekek számára ösztönző környezetet biztosítsanak a tanuláshoz, az iskolai órák tartalmas eltöltéséhez. Az „Ökotanterem-program” keretében a pavilon megépítésére 2019 októberében írt ki országos tervpályázatot a DS Smith Packaging Hungary és a BME Építészmérnöki Karának Lakóépülettervezési Tanszéke. Ennek eredményeként a szakmai zsűri idén tavasszal választotta ki a pályázatra jelentkező 11 hazai építész hallgató közül a nyerteseket. A döntés szerint Józsa Krisztina és Szilágyi Szabolcs BME hallgatók terve alapján épülhetett meg a nyár folyamán közel 100 önkéntes bevonásával az ökotanterem. A nyerteseket a megvalósítás során a BME Építészmérnöki Karának oktatói, Dankó Zsófia és Sugár Péter segítették.

A kivételes lehetőséget, hogy már az egyetemi éveik alatt saját építészeti projektjük kivitelezésén dolgozhattak, a két hallgató azzal érdemelte ki, hogy olyan tervvel pályáztak, ami formailag és építészeti megoldásaiban is részletekbe menően kidolgozott volt, valamint teljes körűen megoldotta a helyszínből adódó építészeti kihívásokat. Továbbgondolva az iskola térbeli alakzatát a beépítési koncepció az U alakú épületet négyzet alakúvá formálta, ezzel egy lehatárolt udvarteret hozva létre. A szabadidős, kiscsoportos foglalkozások számára egy fedett pillangótetős rész áll rendelkezésre, amelynek középpontjában egy élő fa áll. A diákok számára 450 raklap biztosít ülőhelyet a domboldalon fekvő iskolaudvarra épített szabadtéri ökotanteremben.

Forrás: