A spanyol W-LAB egy olyan futurisztikus lakáskoncepciót dolgozott ki, amely a természeti katasztrófák ellen nyújt védelmet. A projekt arra az esetre igyekszik megoldást találni, ha esetleg az emberiségnek mégsem sikerül meggátolnia a klímaváltozást, és ezért a jövő generációinak már elsivatagosodott vidékeken kell megküzdeniük az életben maradásért.

Az önellátó biokabinok teljes mértékben önfenntartóak, nincs szükségük elektromos hálózatokra, ellenállnak a nagy széllökéseknek és egyéb környezeti hatásoknak, illetve olyan hangszigeteléssel rendelkeznek, ami nem engedi átszűrődni a falakon a viharokat kísérő zajokat. A külvilággal való kapcsolattartásban az internet játszik majd kulcsszerepet, az egyelőre futurisztikusnak tűnő elképzelés szerint a megrendelt árucikkeket drónok szállítják majd a lakásokhoz.

A kabinok tulajdonképpen úgy működnek majd, mint egy üvegház, ezzel biztosítva lakóik számára az önfenntartás lehetőségét, hiszen tulajdonosaik megtermelhetik maguknak a szükséges élelmiszereket. Az épületek építőanyagát a sivatagos térségekben őshonos növények biztosítanák, az ivóvizet pedig egy kombinált rendszer, amelyhez egyrészt polietilén hálós ködgyűjtőket, másrészt a tengervíz felhasználásához napenergiával működő sótalanító üzemeket használnának. A kabinok munkavégzésre, illetve edzésre is alkalmasak lennének, amennyiben az időjárási viszonyok megnehezítenék a kimozdulást.

Forrás: