2021. június 24-én sor került a kis- és középvállalkozások (a továbbiakban: kkv-k) innovációfejlesztési konferenciájára a Tungsram-iLex innovációs piactér szervezésében. A rendezvényen az innováló kkv-k támogatására célzott pályázati csomagokról, valamint kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokról esett szó.

Haszonits András, a DANUBIA cégcsoport innovációs tanácsadója előadásában ismertette az innovációs vonatkozású kedvezményrendszert, kitérve a kkv-k számára nyitva álló adókedvezményekre, valamint pályázati lehetőségekre. Részletesen kifejtette a 2020-1.1.3-IPARJOG pályázati csomagot, amely a szellemi alkotások hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelmét szolgáló tevékenységek támogatására irányul. Beszámolt továbbá a GR/001/21. számú pályázati felhívásról, amely a szellemi tulajdonra vonatkozó előzetes diagnosztikai („IP Scan”) szolgáltatást igénybe venni kívánó, valamint a védjegyeiket és formatervezési mintáikat nemzeti, regionális és/vagy uniós szellemitulajdon-rendszereken keresztül oltalomban részesíteni kívánó uniós kkv-k számára nyújt pénzügyi támogatást.

Dr. Pethő Árpád, a DANUBIA cégcsoport ügyvezető igazgatója előadásában ismertette a DANUBIA cégcsoport tevékenységi köreit: a teljes körű iparjogvédelmi szolgáltatást és képviseletet ellátó Danubia Szabadalmi és Jogi Irodát, a szellemitulajdon értékelési és hasznosítási tanácsadással foglalkozó Danubia IP-t, valamint a jogi segítségnyújtást végző Danubia Legal-t. Bemutatta továbbá a Danubia IPMall szellemitulajdon-piacteret, amely a szabadalmak, szabadalmazott technológiák és a piaci igény találkozásának előmozdítását célozza.

Glósz Andrea, a Glósz és Társa Systems ügyvezetője, valamint az Innovációs Piactér Mentor-Hálózat vezetője a fejlesztés és innováció elválasztásának fontosságáról, valamint a kkv-k számára elérhető kutatási-fejlesztési-innovációs pályázatokról beszélt. Ügyvezető asszony előadásában beszámolt a vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzésére irányuló GINOP PLUSZ-2.1.1-21 pályázatról, valamint a pályázatra való jelentkezés feltételeiről. Szó esett továbbá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előtt kezdeményezhető K+F minősítési eljárásokról és az eljárások menetéről.

A konferencia végén dr. Ritter Marianna, az Innovációs Piactér alapító – operatív igazgatója, valamint az iLex vezérigazgatója megköszönte az előadók és a hallgatóság részvételét, valamint arra ösztönözte a jelenlévő kkv-kat, hogy éljenek a rendelkezésükre álló pályázati lehetőségekkel.