Az UNStudio és az OKRA Landscape Architects nyerte a kombinált felhasználású, sokemeletes épületekre kiírt Nemzetközi Építészeti Pályázatot.

A Belsenpark tornyot úgy tervezték, hogy fenntartható épület legyen, amely illeszkedik a környezet stílusához. Az épület Düsseldorf egyik kelet-nyugati zöld folyosóján található, ezek a tájfolyosók a város növényzetét és biológiai sokféleségét növelik.

A földszinten egy nyitott park és egy gyalogos és kerékpáros sétány található, emellett éttermek, sport és wellness lehetőségek is lesznek. A tér kapcsolódni fog a környező fejlesztésekhez és a közösségi igényekhez.

A Belsenpark Tower az alacsonyabb szinteken irodáknak ad majd otthont, felette pedig lakások létesülnek. A torony két oldalán található két alacsony épület bérelhető lakásoknak ad majd helyet mindez elősegíti kielégíteni a megfizethető lakások iránti igényt a régióban.

Az épületet a lehető legfenntarthatóbbra tervezték. Előregyártott alkatrészeket használnak majd fel a tartószerkezet moduláris felépítéséhez. A tervezők célja továbbá a széndioxid kibocsátás jelentős csökkentése az épület építése és üzemeltetése során. Újrahasznosított anyagokat használnak, hogy csökkentsék a hulladék keletkezését, ezenkívül fát használnak majd az alacsony épületek teherhordó elemeihez. A torony megerősített előregyártott, újrahasznosított betonból és csökkentett széndioxid kibocsátású cementből készül majd. Helyi adalékanyagokat használnak a keverékben, hogy minimalizálják a beton szállítását a helyszínre.

Egy vízgazdálkodási rendszer puffereli az esővizet, amelyet a zöldtetőkön felfogják és a túlfolyó vizet a park ültetvényeire irányítják. Ugyanakkor a lakók jóllétére is gondoltak a tervezésben. A homlokzatokat úgy tervezték, hogy csökkentsék a zajszennyezést, maximalizálják a kilátást és optimalizálják a természetes fény bejutását.

Az itt található közös munkahelyet biztosító irodaterületek lehetőséget kínálnak azok számára, akik esetleg ugyanabban az épületben szeretnének élni és dolgozni. Az épület „cellaszerkezetekre” alkalmas, vegyes felhasználású irodai környezethez. Az irodai tér hangfalként is szolgál a belső udvar és a mögötte lévő lakások számára.

Forrás:

(A letöltés dátuma: 2022. április 24.)