Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának és a Masterplast Nyrt.-nek az elnöke szerint jogos és indokolt, hogy valamit tenni kell az építőanyag-piacon kialakult kritikus helyzet felszámolása érdekében. Az áruhiány megoldásának gyors és hatékony eszköze lehet az állam által tervezett exportkorlátozás és az extraprofitadó bevezetése, azonban tartós megoldásra is szükség van.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a kormány nem általános exporttilalomra készül, hiszen nem minden építőanyag, illetve alapanyag esetében alakult ki a gyártást és a kivitelezéseket ellehetetlenítő hiány. Az októberig tartó regisztrációs időszakban elsőként felmérik, hogy melyek azok a belföldön jelentős mennyiségben gyártott anyagok, amelyek a hazai forgalmazóknál mégis hiánycikként vannak nyilvántartva.

Az állami intézkedéscsomag a feldolgozott építőfára, fatermékekre, acéltermékekre, valamint a kőzetgyapotra vonatkozik, első körben ezek eshetnek a korlátozás alá. A szakértő kiemelte továbbá, hogy az állami beavatkozás csak ideiglenes lehet, nincs szó általános építőipari különadóról.  

Tibor Dávid szerint hosszú távú, tartós megoldásként támogatási és beruházási programra lenne szükség, egyrészt egy vissza nem térítendő támogatást biztosító beruházási alap létrehozásával, valamint egy olyan alacsony elvárt hozammal működő állami kockázati tőkealap konstrukcióval, amely a nemzetgazdasági szempontból kiemelt építési ágazatban lévő hazai cégek fejlődését és terjeszkedését segítené elő.  

Forrás: