Budapest egyes kerületei közötti szélsőséges lakáspiaci árkülönbségekről számolt be a Portfolio. A Budapesti Lakáspiaci Riport alapján kiderült, hogy a legolcsóbb új lakás 17 millió forintnál is kevesebbe kerül, míg a legdrágábbért több, mint 900 millió forintot kérnek el.

Egy év alatt 4,4%-os árnövekedés következett be, a negyedéves árváltozás 1,6 százalék volt. A fővárosi új lakások négyzetméterárai folyamatosan emelkednek, jelenleg átlagosan 988 ezer forint. Az új lakások átlagos négyzetméterára az V. kerületben a legmagasabb 2 millió forint/négyzetméterárral, a legolcsóbban pedig a XVIII. és a XXIII. kerületekben vásárolható új lakás, kevesebb mint 750 ezer forint/négyzetméterárért.

Az egyes kerületek új lakásai közötti szélsőséges árkülönbségeket tapasztalhatjuk: míg az V. és XII. kerületekben 70 millió forint alatt nem lehet új lakáshoz jutni, addig ez az ár a II. kerületben 65 millió forint, az I.-ben pedig 51 millió forint. A XXII., a XV. és a XIV. kerületekben legalább 32-36 millió forint egy új lakás ára, a többi kerületben viszont már 22-28 millió forint között mozog a „belépési küszöb”.

A cikk alapjául a Portfolio 2021. június 27-én megjelent Extrém különbségek a budapesti lakáspiacon: tízmilliós otthonoktól a milliárdos luxusvillákig című cikke szolgál. Elérhető: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210627/extrem-kulonbsegek-a-budapesti-lakaspiacon-tizmillios-otthonoktol-a-milliardos-luxusvillakig-489844 (A letöltés dátuma: 2021.06.28.)