Az Európai Unió felügyeleti szerve új környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) jelentéstételi előírásokat fogalmazott meg a bankok számára, a szigorúbb szabályok az ESG-keretrendszer javítására irányuló uniós célkitűzés részét képezik.

Az Európai Bankhatóság (EBH) az ESG jelentések felülvizsgálata során hiányosságokat talált, ezért az eddigi gyakorlat javítása érdekében új kötelező sablonokat, táblázatokat és utasításokat hozott nyilvánosságra, így a befektetők tisztább képet kaphatnak az éghajlatváltozás okozta ágazati veszélyekről.  

Az új előírások arra vonatkoznak, hogy a bankok hogyan számoljanak be a környezeti kockázatokról és a szén-dioxid-kibocsátási célokról. Az új ESG-jelentési követelményeknek köszönhetően az érdekeltek hamarosan részletesebb, teljes mértékben összehasonlítható és átláthatóbb információkhoz férhetnek hozzá az ESG-kérdésekkel kapcsolatban. Az EBH által megfogalmazott követelmények az európai éghajlatváltozási “menetrend” részét képezik, a követelményeket azonban az Európai Bizottságnak még jóvá kell hagynia.

Az Európai Unióban a vállalatok és a pénzügyi szektor idén fognak először jelentést készíteni arról, hogy üzleti tevékenységük mennyire felel meg a környezeti szempontból fenntartható tevékenységeknek. A hitelezőknek statisztikákkal kell majd igazolniuk, hogy üzletmenetüket milyen módon hozzák összhangba a Párizsi Megállapodásban foglaltakkal.  

Az EBH által meghatározott új ESG-jelentéstételikövetelmények a bankok úgynevezett 3. pillérbeli nyilvánosságra hozatali kötelezettségeit szabályozzák újra. Ez alapján a jelentéseknek a jövőben tartalmazniuk kell a szénalapú tevékenységhez kötődő, illetve a krónikus vagy akut klímaváltozási eseményekkel szemben sérülékeny eszközeikről szóló kvantitatív tájékoztatást, valamint a partnereik klímaváltozáshoz történő alkalmazkodását és a karbonsemleges gazdaságra való áttérését támogató tevékenységükről szóló kvantitatív jelentéseket is. A szabályozás megkívánja továbbá, hogy új indikátorokat alkalmazzanak az Európai Unió klímavédelmi taxonómiájával összhangban lévő pénzügyi tevékenységeikről.

A bankoknak számot kell adniuk arról is, hogyan építik be az ESG-szempontokat irányítási struktúrájukba, stratégiáikba, üzleti modelljeikbe, valamint kockázatkezelési gyakorlatukba. Az EBH új követelményei elsősorban a klímavédelemre összpontosítanak, a hatóság a tervek szerint a jövőben a bankok kereskedési könyvére vonatkozó további utasításokat is ad majd.

Forrás: