A rotterdami kikötő darui és konténerei között szürreális látvány tárul az ott elhaladók szeme elé: egy tengeren úszó farmon legelnek a tehenek békésen. Közismert, hogy Hollandia nagy része a tengerszint alatt, vagy épp csak felette terül el, így a vízszint emelkedése mindennapos fenyegetést jelent az ország lakói számára. A jószágok a háromemeletes platform legfelső emeletén élnek, míg a tejükből a középső szinten sajtot, joghurtot és vajat készítenek, az alsó szinten pedig a sajtot érlelik. A létesítményt Minke és Peter van Wingerden vezetik, akiknek a projekt megvalósításakor a fenntarthatóság volt a kiemelt célja. „Azt akarjuk, hogy a farm olyan tartós és önfenntartó legyen, amennyire csak lehet” – nyilatkozta Minke.

A szarvasmarhákat egy élelmiszerbankból érkező szőlővel, egy helyi sörfőzdéből származó gabonával, valamint egy golfpályáról és a híres rotterdami Feyenoord futballklubtól származó fűvel etetik. Az ürülék trágyaként kerül hasznosításra, valamint a vizeletet megtisztítva biztosítják az állatok itatását, a létesítmény áramellátását pedig napelemekkel fedezik.

A tehenek éles kontrasztot alkotnak a hatalmas hajókkal és Európa legnagyobb tengeri kikötőjének finomítóiból származó füsttel szemben, amely az ország szén-dioxid kibocsátásának 13,5 százalékáért felelős. A teheneket robotok fejik, a palackozást és csomagolást negyven önkéntes végzi. A sajtokat, joghurtokat és a trágyakockákat egy helyi termelők cikkeit forgalmazó kisboltban árulják, de elektromos autókkal éttermekhez is szállítanak belőle.

A hollandok számára nem idegen a fejlett technológia használata a mezőgazdaságban, hiszen hatalmas üvegházhálózatok segítségével Hollandia az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre. A farm várhatóan 2021 végén fog először nyereséget termelni, a fogyasztók az eddigi tapasztalatok szerint hajlandóak kifizetni az ott termelt tej literenkénti 1,80 eurós árát.

Forrás: