A napenergia szárnyalása nemcsak az egyre több háztetőn megjelenő paneleken érhető tetten, hanem a legnagyobb erőművek teljesítménynövekedésében is. Míg 2019-ben az öt legnagyobb erőműpark együttes kapacitása 6,6 gigawatt volt, addig 2021-ben ez már több mint 12,5 gigawattórát is elért.

A szingapúri székhelyű Sun Cable nemrég bejelentette, hogy tovább növeli az Észak-Ausztráliába tervezett, eddig 26 milliárd dolláros költségvetésű önálló napelempark beruházását. A koncepció lényege, hogy az ausztrál Outback nevű régióban egy gigantikus, 12 ezer hektáros erőművet építenek fel, majd a megtermelt energiát egy 4500 kilométer hosszú, hol felszín feletti, hol víz alatti hálózat segítségével juttatnák Szingapúrba. A napelemes technológia fejlődésének köszönhetően az elért kapacitás jelentősen nagyobb lesz az eredetileg tervezett 14 gigawattos rendszernél, a telephez a tervek szerint hozzákapcsolnak egy 33 gigawattórás tárolót is. A most tervezett gigász 12 ezer hektáron foglal majd helyet, és több mint 3 millió otthon éves energiaigényét elégetheti ki.

A legtöbb esetben a naperőműveket egyedileg tervezik és építik meg. A folyamat kezdetén a projektfejlesztő kiválasztja a villamosenergia-hálózathoz megfelelő csatlakozással rendelkező helyszínt. A projekt méretét pedig leginkább a rendelkezésre álló terület, a csatlakozási kapacitás vagy a pénzügyi keret határozza meg. Amennyiben ezek a tényezők nem szabnak korlátokat, a méretgazdaságosság a döntő tényező.

Azonban nem minden napenergia-projektet fejlesztenek egyedileg. A kiváló domborzati és földrajzi adottságokat, valamint az erős hálózati kapcsolat előnyeit az erőművek összekapcsolásával (csoportosítás) lehet legjobban kihasználni. Az ilyenfajta megoldások főleg a Távol-Keleten jellemzőek, az egymás mellett elhelyezkedő napelemparkok modelljének terjedését Európában és Amerikában az energiapiacok nagyobb szabályozottsága gátolja. Ennek ellenére több projekt kevésbé formális együttes elhelyezése itt is előfordul a megfelelő környezeti adottságokkal és elegendő hálózati csatlakozási kapacitással rendelkező területeken.

Forrás:

  • A kép forrása: Sungrow