Az építőiparban tapasztalható hatalmas áremelkedés állami beavatkozást vont maga után. A Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: GVH vagy Versenyhivatal) is gőzerővel dolgozik az építőipari drágulás kapcsán, jelenleg négy versenyhatósági vizsgálat van folyamatban az építőipari piacokon.

A GVH kiemelt figyelmet fordít a tiszta verseny biztosítására az építőipari alapanyagok piacán, ezért minden jelzést megvizsgál, ami piaci torzulásra vagy esetleges jogsértésre utalhat az érintett szektorban. A Versenyhatóságon belül külön vizsgálói csoport elemzi a piacról érkező, megemelkedett számú panaszt és jelzést.

Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt van folyamatban eljárás a kavicspiac egyik vezető regionális szereplőjével szemben. A cég visszafoghatta kitermelési kapacitásait annak érdekében, hogy drágábban értékesíthessen. Továbbá, szintén gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanújával indítottak eljárást a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben.

A GVH bővített eszköztárral folytatja az építőipari problémákkal szembeni fellépést, a gyorsított ágazati vizsgálat keretében a Versenyhivatal a hazai téglagyártóknál és nagykereskedőknél, valamint a forgalmazóknál országszerte rajtaütéseket folytatott. Az eljárás célja, hogy végigkísérjék egy adott termék életútját a gyártótól a kereskedőn át egészen a fogyasztóig.

A Versenyhivatal vizsgálat alá vont egy építőipari kivitelezéseket érintő összefonódást, fúziót is, ugyanis az előzetes adatok alapján nem voltak felmérhetőek a külföldi cégfelvásárlás lehetséges hatásai az építőipari ágazatra.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke elmondta, hogy „[t]eljes eszköztárunkkal azon vagyunk, hogy az építőipar gondjait enyhítsük. Minden jelzést figyelünk, a folyamatban lévő vizsgálatok során pedig az esetleges versenyproblémák mielőbbi feltárására és orvoslására koncentrálunk”.

Forrás: