A világjárvány következtében teljesen átrendeződött megszokott életvitelünk, lezárások és otthoni munkavégzés jellemzi ezt az időszakot. A koronavírus-járvány az ingatlanpiac dinamikáját is megváltoztatta, a világjárvány újabb felerősödése az ágazat valamennyi szegmensét érinti.  

A folytonos bizonytalanság ellenére 2021 harmadik negyedévében az ingatlanbefektetések területén történelmi csúcs következett be: a befektetések meghaladták a 755 milliárd dollárt, éves szinten 50 %-os növekedést eredményezve.

Az elmúlt időszak a belsőépítészeti szokások terén is változás hozott. „[A]z emberek kevésbé szocializálódnak, otthon maradnak, és egy kényelmes, otthonos környezetben akarnak otthon maradni” – véli Laurence Llewelyn-Bowen belsőépítész.

A francia Kretz ingatlanközvetítő család számára a 2021. év volt az egyik legeredményesebb, amelyet a járvány lecsendesedésének tudnak be. Az idei évben 50 %-kal megnövekedett üzletkötéseik száma 2020-hoz képest. Az ingatlanpiaci kereslet átalakult, Olivier Kretz szerint az emberek olyan lakásokat keresnek, amihez van terasz vagy kertkapcsolat. A terasz és kert nélküli nagy lakások ára stagnált vagy csökkenő tendenciát mutatott, a többi viszont emelkedett.

Sean Coghlan, a JLL New York-i ingatlanvállalat tőkepiaci kutatások igazgatója az ingatlanszektorban várható tendenciákról számolt be: a szakértő szerint a fenntarthatóság elmozdult, eddig amire azt mondták, hogy “jó, ha van” most már létszükségletté vált. A koronavírus-járvány és a klímaváltozás hatására elkezdett átalakulni az ingatlanszektor. Annak érdekében, hogy a 2022. év eredményes lehessen, az ingatlancégek gondolkodásmódbeli változására van szükség.

Forrás: