Egy napelem – lineáris teljesítmény csökkenés mellett – átlagosan 25 év alatt csupán a teljesítménye 15%-át veszti el. Azonban nem volt ez mindig így, a korábbi rendszerek esetén csupán 20 éves élettartammal lehetett számolni, emellett tovább rontja a régi napelemek piaci pozícióját, hogy a gyártási költség mellett azok teljesítményében is robbanásszerű fejlődés tapasztalható. Egy évtizede egy 250-260W teljesítményű panel kiemelkedőnek számított, manapság azonban ugyanabban a méretben már 400-420W-os egységeket használnak. A fentiekre figyelemmel az elhasználódott régi termékek újrahasznosítása hamarosan kulcsfontosságú kérdés lesz.

A Korea Institute of Energy Research (a továbbiakban: KIER) kutatói egy olyan környezetkímélő technikát fejlesztettek ki, amely nem csak a hulladék újrahasznosítását oldja meg, hanem biztosítja azok eredeti célra történő továbbhasználatát is, nagy teljesítményű új modulok létrehozásával – számolt be az eredményekről a dél-koreai Aju Business Daily.

A monokristályos napelem több szilícium alapú félvezető, valamint üveg, alumínium és réz felhasználásával készült fekete, tükörszerű elektromos áramot termelő eszköz, amelynek az üzemszerű újrahasznosítása még nem megoldott. Augusztus 19-én a KIER közleményt adott ki arról, hogy a Li Dzsinszök által vezetett kutatócsoport kifejlesztett egy technológiát, amely képes mind az ép, mind a sérült panelek újrahasznosítására. Az üvegkomponensek esetén a visszanyerési arány akár a 100 százalékot is elérheti, a többi anyag mintegy 80 százaléka visszanyerhető és újrahasznosítható nagy teljesítményű napelemekké.

A kutatók 72 db kiselejtezett kereskedelmi panelből gyűjtötték össze a szilíciumot, amit hathüvelykes egykristályos tömbökké és korongokká finomítottak. Az újrahasznosítás során az anyagokból olyan napelemeket állítottak elő, amelyeknek a generációs hatásfoka körülbelül 20,52 százalékos volt, szemben az alapanyagként felhasznált panelek kb. 15 százalékával. Li Dzsinszök, a KIER vezető kutatója szerint, a hagyományos gyártási technológiához képest, egy tonna kiselejtezett napelem újrahasznosítása 1,2 tonnával kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár együtt. Az eljárás kereskedelmi forgalomba hozatala folyamatban van.

Forrás: