Évente több millió tonna műanyag kerül az óceánokba, egyre nagyobb hatást gyakorolva ökoszisztémánkra, egészségünkre és gazdaságunkra. A tudósok becslései szerint a Csendes-óceánon a tengeráramlatok által összeterelt, vízfelszínen és az alatt lebegő hulladékhalom, úgynevezett nagy csendes-óceáni szemétsziget több mint 1,8 milliárd műanyagdarabkából áll.

A The Ocean Clean Up nonprofit szervezet missziója, hogy 2040-ig az óceánon úszó műanyagszennyezés 90%-át felszámolja. Küldetésük érdekében olyan új tisztítási technológiákat fejlesztenek ki és alkalmaznak, amelyek a műanyag hatékony összegyűjtését és visszatartását teszik lehetővé.

2021 júliusában útnak indították a System 002 elnevezésű óceántisztító rendszer legújabb iterációját, hogy megkezdje a hulladékok begyűjtését a Hawaii és Kalifornia közötti térségben. A nagy csendes-óceáni szemétszigetből 29 tonna műanyag hulladékot gyűjtöttek össze, így a 12 hetes tesztidőszak sikeresen lezárultát követően a System 002 rendszer tovább folytatja a műanyagok begyűjtését.

Slat, a projekt vezetője szerint a sikeres teszt bizonyítja, hogy a technológia működik, az óceánokat meg lehet tisztítani a szeméttől. Ezzel párhuzamosan kezdetét vette a System 003 rendszer fejlesztése is, azt remélve, hogy tovább tudják növelni a műveletek hatékonyságát.

Forrás: