Jelenleg a világ legnagyobb teljesítményű tengeri szélturbinája a General Electric által gyártott 14 megawattos, 260 méter magas Haliade-X. A szerkezet 220 méter átmérő lapátjainak egyetlen körbefordulása annyi villamosenergiát termel, amivel két átlagos háztartás napi ellátása biztosítható. Folyamatos üzemben a turbina Hollandiában felállított prototípusa napi 312 megawattóra villamos energiát állít elő, ami rekorder teljesítmény a szélerőművek piacán.

Erre licitál rá a kínai MingYang Smart Energy Group, ami bejelentette, hogy a világ legnagyobb szélturbinájának fejlesztésébe kezd. A 16 megawattos MySE 16.0-242 csak 4 méterrel magasabb a jelenlegi csúcstartónál, de a rotor átmérője már 22 méterrel túltesz rajta. A 118 méteres lapátok egy körbefordulás alatt hat focipályányi területet járnak be.

Kína az utóbbi években nagy energiát fektet a megújuló energiatermelésbe, ennek köszönhetően világ tengeri szélenergia-kapacitásának több mint fele az övé, és már három éve vezeti a tengeri szélenergia piacát. A MingYang a gigantikus turbina prototípusát 2022-ben tervezi megépíteni, és reményeik szerint 2024 elején kereskedelmi forgalomba is hozhatják. Azt még nem tudják megmondani, hogy az óceán fenekére horgonyozzák majd az építményt, vagy egy úszó állomáson helyezik azt el.

Forrás: