A világ első magaslati úszó naperőműve, a svájci Valais-ban kiépített Lac des Toules víztározónál található. A lebegő szolárfarm idén a megújuló energiainnovációk legjobbjaként a rangos svájci Watt d’Or díjat is elnyerte. Az állomás 36 úszó panelből épül fel, amelyeken több mint 2000 négyzetméternyi napelem található.

A víztározó, – amit minden évben leeresztenek, mivel a melegebb évszakokban az olvadó hó miatt megtelik – korábban vízerőműként működött, de most tovább fokozva a hatékonyságát, napenergiát is termel.

A projekt mögött álló vállalat a nyugat svájci Romande Energie. A cég az egyedülálló alpesi körülményekben rejlő lehetőségeket felismerve vállalta, hogy továbbfejleszti a megújuló villamosenergia-termelést, ezzel is elősegítve Svájc energiastratégiáját.

Magasan a svájci hegyekben, 1810 méterrel a tengerszint felett a légkör ritkább, télen a hó visszaveri a napfényt, így a hegyvidéki viszonyok összeségében felerősítik a napsugárzást, ezért a napelem panelek 50 százalékkal több energiát tudnak begyűjteni, mint az alacsonyabb, tengerszinten lévő hasonló lebegő naperőművek.

A kísérleti projekt eredményeként a naperőmű évente 800 000 kWh-t termel, ami 220 háztartás igényének felel meg. Az erőművet 50 éves, a napelem panelokat 25 éves életciklusra tervezték, így azokat az üzemidő felénél kell majd lecserélni.

Amennyiben a kétéves próbaidőszakát töltő kísérleti projekt sikeres lesz, bővülni fog, ezzel több mint 6000 háztartás számára biztosítva energiát.

Forrás: