A 17 Fenntartható Fejlődési Cél (SDGs) közül a fenntartható városok és közösségek (Sustainable cities and communities) témakörét is érintette a 2021. július 26–28. között az ENSZ által Rómában megrendezett Élelmezési rendszerek elő-csúcstalálkozója. António Guterres ENSZ-főtitkár vezetésével a szeptemberi csúcstalálkozót előkészítő esemény az ifjúság, a gazdák, az őslakosok, a civil társadalom, a kutatók, a magánszektor, a politikai vezetők és a mezőgazdasági, környezetvédelmi, egészségügyi, táplálkozási miniszterek találkozója volt. Az elő-csúcs célja azon lehetőségek feltárása, amelyek révén az élelmezési-rendszerek hatékonyabbá válhatnak, ezzel kapcsolatban tudományos megközelítések bemutatására, cselekvési koalíciók révén új kötelezettségek vállalására, finanszírozási lehetőségek feltárására és partnerségek megerősítésére került sor.

Az elő-csúcs utolsó napján, július 28-án „Városok és helyi élelmezési rendszerek” címmel tartották meg azt a panel-beszélgetést, amelynek keretében a világ egyes városainak polgármesterei, valamint a városi élelmezést előmozdító civil szervezetek képviselői közösen vitatták meg, milyen kihívásokkal szembesülnek a városok a fenntartható élelmezési rendszerek kialakítása során. Az előadók hangsúlyozták: a világ népességének több mint fele 2050-re városokban fog élni, és a világ ételeinek 80% -át is ott fogyasztják majd el. 

Az előadók szavaiból az is kiderült, hogy a városok számára a körforgásos gazdaságra való átállás kulcsfontosságú, hiszen hatékony eszköz lehet az élelmiszerfelesleg eloszlatásában, a fennmaradó melléktermékek új termékekké alakításában. Az elhangzottak szerint a városokban az élelmiszermelléktermékeket az innovatív technológiák révén értékes anyagokká, bioműtrágyává, biológiai anyagokká alakítják át. A Mozambikban található Quelimane városának polgármestere hangsúlyozta, kiemelt fontosságú, hogy a lakosok körében a komposztálás jelentőségét tudatosítsák. 

Az előadók között szerepelt Giuseppe Sala, Milánó polgármestere is, aki a 2014-ben alapított Milánói Élelmezési Megállapodással (Milan Urban Food Policy Pact, MUFPP) kapcsolatos legújabb fejleményeket ismertette. A nemzetközi együttműködéshez, amelynek célja, hogy segítsen az élelmezési problémák városi szintű kezelésében idén egy újabb tag, Los Angeles városa is csatlakozott. Az MUFPP-ben résztvevő nagyvárosok vezetői vállalják, hogy az éghajlatváltozás kihívásaihoz alkalmazkodva rugalmas és biztonságos élelmezési-rendszereket fejlesztenek ki, amelyek a városi lakosok számára egészséges és megfizethető élelmet kínálnak a pazarlás minimalizálása és a biológiai sokféleség megőrzése mellett.

Az előadók felhívták a figyelmet az iskolai étkeztetés fontosságára, illetve a városi elhízás veszélyeire is. Az élelmezési rendszerek megreformálása kapcsán arra is rávilágítottak, hogy a városok társadalma fiatalodik, ezért az ifjúságnak a transzformatív folyamatok aktív szereplőjévé kell válnia. A világjárvány kapcsán az élelmiszerbiztonság kérdésköre is előtérbe került, amit ugyanakkor számos egyéb körülmény, mint például az éghajlatváltozás vagy a polgári zavargások is befolyásolhatnak. 

A panel-beszélgetés tanulsága szerint rugalmas, ellenálló élelmezési rendszerekre van szükség, ennek megvalósítása érdekében pedig a nemzeti kormányok által nyújtott támogatás elengedhetetlen. 

Forrás:

  • https://live.unfoodsystems.org