Madrid városa egy 75 kilométer hosszú erdő építésével erősíti védvonalait az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés elleni küzdelem érdekében. A települést körülölelő zöld fal – amely a tervek szerint az utak és épületek között fekvő elhagyott területeket is átszeli – egy közel félmillió őshonos fából álló erdő lesz, amely várhatóan évi 175 000 tonna széndioxidot, valamint az emberi tevékenység által termelt hőt is elnyeli majd. E fák árnyékában a hőmérséklet akár 2 fokkal is alacsonyabb lehet, mint a város többi részén.

Mivel az elsivatagosodás elérte Dél-Európa küszöbét, a madridi városi erdő egyrészt enyhítene az éghajlatváltozás következményein, ugyanakkor segítene az új körülményekhez való alkalmazkodásban is. Összekapcsolná a város körül már meglévő erdőtömegeket, javítaná a levegőminőséget és csökkentené a városban kialakuló hőszigethatást.

Mariano Fuentes, Madrid környezetvédelmi és városfejlesztési tanácsosa hangsúlyozta, a zöld falak létrehozása idővel globális stratégiává válhat, amely segít bevonni a városi polgárokat egy új zöld kultúra megteremtésébe.

A városok világszerte a globális energiaellátás kétharmadának fogyasztói, valamint a világ üvegházhatású gázkibocsátásának háromnegyedét okozzák. A forgalom korlátozásától a kerékpározás, a tömegközlekedés népszerűsítésén át a több fa ültetéséig vagy a fenntartható energiaforrások alkalmazásáig a városok világszerte jelentős lépéseket tettek az átalakulás érdekében. Az éghajlatváltozás leginkább ezeket a településeket érinti, ugyanakkor a fenntartható városi stratégiák a felmerülő problémákra hatékony megoldásokat kínálhatnak.

Forrás: