Az unspun egy robotikai és digitális ruházati cég, amely egyedi farmereket készít az ügyfeleinek. Küldetésük a globális szén-dioxid kibocsátás 1 %-os csökkentése automatizált, célirányos gyártás révén.

Technológiájuk algoritmusok segítségével tökéletesen megtervezi a személy digitális énjére illeszkedő nadrágot. Ez az általuk fejlesztett szoftvernek köszönhető, amely egy 30 másodperces testszkennelést követően megtervezi a digitális ruhadarabot. Vásárláskor kiválasztható többek között a farmer stílusa, anyaga és a cérna színe is. Miután a vevő eldöntött mindent, a szoftver létrehoz egy mintát, amely elkészíti a méret nélküli farmert. Ez módszer feleslegessé teszi a raktárkészletet, jelentősen csökkenti a jelenlegi gyártási módszerek által okozott hulladék mennyiségét, és mindemellett különös, pozitív vásárlói élményt képes nyújtani.

Az unspun technológiája hulladékmentes divatipart tesz lehetővé, amely megfelel a körforgásos gazdaság elveinek, emellett elkötelezettek abban is, hogy a diszkriminációt száműzzék ebből az iparból. A ruhaméretezés egyfajta feltételezés, miszerint meghatározott, hogy egy testnek milyennek kell lennie. Az unspun elveti a méretezést, helyette a valós időben, valós emberekre szabott termékeket részesíti előnyben.

A jelenlegi divatiparnak a legnagyobb globális hatásai közé tartozik a termékek rövid életciklusa, amelyből következik a növekvő hulladékmennyiség és az elpazarolt erőforrás és energiamennyiség: egy kilogramm szövet előállítása huszonhárom kilogramm üvegházhatású gázt termel, a globális ipari vízszennyezés 20 %-a a ruhagyártásnak köszönhető. Egyetlen pamutból készült póló előállításához 2720 liter vízre van szükség, ami egy személy három évi ivóvize. Ha a ruhakészítés céltudatos lenne, a tömeggyártás szükségtelenné válna. Az unspun tehát egy olyan forradalmi megoldást nyújt, mely nem igényel készlet felhalmozást és nem jár hulladék keletkezéssel.

Forrás: