1987 októberében mutatták be először Magyarországon a „Vissza a jövőbe” című nagyszabású amerikai mozifilmet. Kevesen vannak, akik ne ismerénk  Marty McFly történetét a repülő autóval, amelyet Dr. Emmett Brown professzor épített időgép céljából. A rendszerváltás előtt nem is gondoltuk, hogy a XXI. századra a mozivásznon megjelenő repülő autó valósággá válik.

Két szlovákiai város, Nyitra és Pozsony között került tesztelésre az AirCar nevű repülő gépjármű, amely a BMW benzines motorjával lett ellátva. A repülő kocsi a Boeing és a Porsche közös fejlesztése. A német és amerikai vállalat az autó- és repülőgyártás terén is maximális minőségre törekszik. Az autót Stefan Klein professzor alkotta meg, aki egy német származású fizikus, így szakmájában sem áll messze Brown professzortól.  

A levegőben átlagosan 118 kilométer/órás, míg közúton közel 170 kilométer/órás sebességre képes a hibridautó. Az autó nagyjából ezer kilométer repülésére lett tervezve két és fél ezres magasságban. Eddig 40 óra repülési idővel rendelkezik, valamint 15 másodperc és 3 perc közötti időtartam alatt alakul át légijárművé.  A 200 kilogramm teherbírású gépkocsi összesen két személy szállítására alkalmas, a jármű saját súlya 1100 kilogramm. Kizárólag kifutópályán képes felszállni.

A repülő autó gondolata nem egyedi ötlet, a német Lilium cég repülő taxik fejlesztésén dolgozik, melyeket a tervek szerint 2025-re fognak flottákban kibocsátani.

Biztosak lehetünk benne, hogy Robert Zemeckis is megirigyelné a repülő autót, mellyel a „Vissza a jövőbe” című filmek újraforgatása is könnyebben kivitelezhető lenne 2021-ben.

Forrás: