A többgyermekes családok megsegítése érdekében tovább bővül a Családi Otthonteremtési Program (a továbbiakban: CSOK). Az újonnan meghirdetett „zöld” kölcsön olyan lakások, házak építésére használható majd fel, amelyek fenntarthatóan, energiatakarékosan működnek, valamint segítik a klímavédelmi és energiahatékonysági célok megvalósítását.

Az október 4-én induló, Magyar Nemzeti Bank által bejelentett NHP Zöld Otthon Program keretében hitelösszeg legfeljebb 2,5 %-os kamat mellett, illetve maximum 70 millió forint összegig igényelhető. A hitelt 10 millió forintig a kétgyerekesek, 15 millió forintig pedig a háromgyerekes családok 0%-os kamattal vehetik majd fel, ha „CSOK-ot” is igényeltek mellette. Az igényelt összeget – a tervek szerint – új, zöld otthonok építéséhez és vásárlásához lehet felhasználni. Ez azt jelenti, hogy a kölcsönösszeg olyan BB energetikai besorolású, újépítésű épületre fordítható, amelynek az összesített primer energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év.   

A hitel felvételének további feltételei, hogy a hitelfelvételt igénylő szülők két gyermek esetén legalább 180 napos, három gyermek esetében legalább 2 éves tb-jogviszonnyal rendelkezzenek, büntetlen előéletűek és köztartozásoktól mentesek legyenek, valamint a kiszemelt ingatlan megfeleljen a CSOK-ra vonatkozó négyzetméter-előírásoknak. Fontos továbbá, hogy lakásvásárlás esetén a hitel iránti igényt az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül lehet benyújtani.

A Zöld Otthon Program és a kamatmentes „zöld CSOK-hitel” egymást kiegészítő finanszírozások. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a tavalyi évben építési célra összesen 79, újlakás-vásárlási célra pedig 111 milliárd forintnyi lakáshitelt igényeltek.

Forrás: