A legnagyobb lombkorona-átmérővel rendelkező fák hozzák létre a járdák és utak menti legnagyobb kiterjedésű hűvös pontokat, amelyek akár 10 °C-kal hűvösebb, árnyékos helyeket jelenthetnek a felforrósodott burkolatok mellett. A legújabb kutatások szerint a gyalogosok magasságában érzékelhető hőmérséklet csökkenést a legnagyobb lombkorona-átmérővel rendelkező fák eredményezik.

A Physiological equivalent temperature (PET), a münheni Energy-balance model for individuals (MEMI) alapján kialakított legnépszerűbb hőindex a kültéri hőkomfort értékeléséhez. A fiziológiai egyenértékű hőmérséklet, a PET, az emberi energia egyensúlyából származó hőindex. PET-et úgy is meg szokták határozni, mint egy standardizált beltéri környezetben az egyenértékű levegőhőmérsékletet, amely ugyanazt a fiziológiai választ, azaz a mag- és bőrhőmérsékletet váltaná ki egy standardizált személyre az értékelt kültéri környezetben.

A kültéri hőkomfort javítását számos módszerrel igyekeznek elérni a kutatók, így például a jelentős fényvisszaverő anyagokat tartalmazó burkolatok, a zöld homlokzatok, vagy a zöld tetők kialakításával. A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy összességében a fákat találják a legjobb eszköznek a kültéri hőkomfort javítására a lombkorona árnyékolása miatt. A lombkorona elzárja a napsugarak útját, csökkenti a hőtárolást a földön, és egyúttal mérsékeli a földről visszasugárzó hőt is. A különböző éghajlatokon végzett tanulmányok azt mutatják, hogy a fák árnyékolásának hatékonyságát befolyásolják a fa morfológiái és az ültetés kialakítása.

A fák árnyékolása fontos intézkedés az épületek árnyékolásának kiegészítésére, hogy növelje a lakóingatlanok általános hőkomfortját. Egy szingapúri kutatók által végzett elemzés (Liu et al., 2022) azt mutatja, hogy a nagy átmérőjű vagy magasságú lombkorona-tartalmú fák nagyobb városi zöld szigethez vezetnek, és hatékonyabbak a hőkomfort növelésében.

A kutatás szerint a fák árnyékolásának hatékonysága a hőképző és hővisszaverő létesítmények fizikai közelségétől is függ, ahogyan attól is, hogy a lombkorona alatt milyen talajalkotók jellemzőek (pl. fű, köves, murvás felület).

A kutatók a nagy átmérőjű vagy magasságú előtetőkkel rendelkező fák előnyben részesítését javasolják a zöld tervezés során a fokozottabb hőmérséklés érdekében. A kis koronákkal rendelkező famorfológiák esetében hasonló eredmény érhető el, amennyiben azokat nagyobb sűrűségben ültetik.

A kutatók azt is kiemelik, hogy célszerű a fákat a hűtendő felülethez a szabályozók által engedett legkisebb távolságra ültetni. Ezzel például a játszóterek vagy a sportpályák árnyékolása is hatékonyabban megoldható.

A nagy lombkoronafák által képzett hűvösebb hőcella a kutatások során elvégzett szimulációk alapján azzal is megnövelhető, ha a hűvösebb cellákat mesterséges előtetőkkel kiegészítjük.

A kutatások során óránként vizsgálták a hőmérséklet változását alakulása 2 m-es felbontásban öt tervezési forgatókönyv szerint, fák nélkül és fákkal együtt. A vizsgált fatípusok mindegyike esetében csökkent a PET értéke, azonban a gyalogosok magasságában érzékelhető hőmérséklet csökkenést a legnagyobb lombkorona-átmérővel rendelkező fák eredményezték.

Forrás: Liu, H., Lim, J. Y., Thet, B. W. H., Lai, P. Y., Koh, W. S. (2022). Evaluating the impact of tree morphologies and planting densities on outdoor thermal comfort in tropical residential precincts in Singapore. Building and Environment, 109268.