A zürichi Eidgenössische Technische Hochschule kutatói egy olyan betonpanelt fejlesztettek ki, amely látványos formavilága mellett energiahatékonyabb megoldást biztosít. Az ún. HiRes Beton Slab amely állítólag energiát takarít meg, miközben látványos esztétikát is kínál. A projekt során a 3D-s nyomtatással lényegesen mérsékelték a szükséges anyag mennyiségét és kiaknázták az esztétikai megoldásokból fakadó energiahatékonyság-növelő új módszereket.

Fotó: Andrei Jipa

Az új panel alkalmas a fűtés, a hűtés és a szellőztetés funkcióinak integrálására. A prototípus előállításához kifejlesztettek négy egyedi szellőzőcsövet is, melyet szintén 3D megoldással nyomtattak ki polimeres technológiával.

Fotó: Andrei Jipa

Ezeknek a csatornáknak a geometriai kialakítását a légáramlás optimalizálására és a mechanikai energia minimalizálására tervezték. A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy ezek a 3D-s nyomtatott légcsatornák az aerodinamikai geometriájuk miatt hatékonyabbak, mint a szabványos rendszerek. Emellett a betontábla összetett mintázata funkcionális szerepet is játszik, mivel a hidrogénfűtési és- hűtési rendszer része.

Fotó: Andrei Jipa

A betontábla mindössze 50 milliméter vastag, míg a legvastagabb áramvonalas részei 300 milliméter mélyek és 25 milliméter szélesek.

Forrás:

https://www.dezeen.com/2022/07/08/eth-zurich-contoured-concrete-slab-ceiling-architecture/ (A letöltés dátuma: 2022. július 21.)

Kategória: blog