A tapéta feltalálását a kínaiaknak tulajdonítják. A rizspapírból készült első, falat díszítő tapéta elődről a Qin-dinasztia idején (i.e. 221 és i.e. 206) számolnak be a források. Az idő előrehaladtával azonban Európában vált elterjedté és népszerűvé. Tapétaként a falra ragasztott bőr és textil is ismert volt. Ennek nyomai főként a 16. századtól lelhetők fel, majd az 1785-ben Franciaországban feltalált első tapétanyomó gép még nagyobb lendületet adott ennek a falburkoló megoldásnak, majd vezető országgá tette e termékek gyártásában és felhasználásában. 1830-ra Angliában kifejlesztették az első tapétatekercset is, amely jelentősen csökkentette a gyártási költségeket.

Manapság újra a reneszánszukat élik a különböző mintázatú és felépítésű tapéták. A lemoshatóság gyakori igényként lép fel, melyre megoldás a vinyl vagy vlies bevonatú tapéták, amik bírják a vizes környezetet és letörölhetők. Az alapanyagokban eltérő, papír vagy textil alapokra felvitt védőrétegek aránya változó, amik befolyásolják a termékek ellenálló képességét. Ezek miatt különböző tisztíthatósági osztályba sorolják őket a moshatótól a súrolhatón át az erősen kopásállóig. Ezen túlmenően a teljesen vízálló innovatív tapéta rendszerek akár ki tudják váltani a fürdőszobai burkolatokat is. Az üvegszövet szerkezet miatt víz- és kopásálló, extrém igénybevételű felületekre is alkalmas, így a vizes helyiségek is egyedi burkolatot kaphatnak.

Ha különleges faldekorációt szeretnénk, azt már sötétben világító vagy LED-es tapétákkal is elérhetjük. A foszforeszkáló festékkel készült burkolat nappal elnyeli és elraktározza a természetes és a mesterséges fényt, a sötétben pedig világító hatást kelt, ugyanakkor mentes a káros anyagoktól, nem tartalmaz foszfort sem. A LED-es tapéták egyedi hangulatvilágítást kölcsönöznek bármely enteriőrnek, legyen az hálószoba vagy éppen egy kávézó. Gyártása során LED izzók százait használják fel, a kiépítése pedig paneles rendszerű.

Az illatanyagokkal ellátott tapéta optimalizálhatja lakó- és irodai környezetünket. A termék fejlesztése során az illatanyagok gyenge tapadása és illékony tulajdonságának javítására a vanillint kitozán és poli (tej-ko-glikolsav) alapú részecskékbe zárták be, ezáltal az illat lassan szabadul fel és a kitozán hozzáadásának köszönhetően javul az illatanyag tapadása a tapétán. Mindemellett a kitozánnak köszönhetően a tapéta antibakteriális tulajdonságokat is kapott (Zhang et al. 2020).

Szintén az antibakteriális aktivitás került vizsgálat alá a nanoszálas laminált tapéták esetében különböző környezeti feltételek mellett. Megállapítást nyert, hogy a nanoszálas laminált tapéták jobb hőszigetelő képességet mutattak, mint a hagyományos selyemtapéták, ami arra utal, hogy a laminált nanoszálas réteg hatékony szerepet játszik a hőszigetelésben. Ugyanakkor jó páraáteresztő képességgel is rendelkezik, ezenkívül a TiO2 tartalmú nanoszálas laminált tapéták jó antibakteriális aktivitást mutattak mind az E. Coli, mind a P. Aeruginosa ellen (Byoung-Suhk et al. 2011).

Egy másik a tanulmányban egy új kompozit módosító szert készítettek és alkalmaztak a fa alapanyagú tapéta égésgátló és antibakteriális hatása érdekében (Li et al. 2016). Az eredmények azt mutatták, hogy a kompozit módosító szerrel kezelt és ultrahangos impregnálással bevont anyag jó lángálló és antibakteriális tulajdonságú a PVC tapétához képest, és a kezelés nem befolyásolta hátrányosan a tapéta dekoratív tulajdonságait.

Végül a digitális fejlődés alól nem maradhatott ki a tapéta sem. Egy prototípus kifejlesztése során a falakra helyezett elektronikus háttéren folyt kísérlet különböző aktív és passzív tartalmak megjelenítésével. A BBC kutatás és fejlesztési munkatársai a felhasználói élményt vizsgálták passzív esztétikai tartalom, pl. a Serengeti panoráma képének kivetítése mellett az aktív tartalmak, pl. az időjárás előrejelzés vagy egy éppen főzés közbeni a recept megjelenítésével. A technológia inkább „lassabb” tartalmaknak lesz megfelelő, videók lejátszására kevésbé. A rendszer a láthatóság érdekében figyelembe veszi a visszavert fényt is, ugyanakkor képesnek kell lennie a különböző méretű szobákhoz alkalmazkodni. Az okos tapétával egy olyan jövőt képzelnek el, ahol a gyerekek például bújócskát játszhatnak, vagy a kedvenc sztár séfünkkel lehet együtt főzni, illetve a hangulatunknak megfelelő, tetszőleges környezetet teremthetünk a lakásunkba. A fejlesztők szerint mindezt pár éven belül megtehetjük az otthonunkba (Campbell et al. 2008).

Források:

Li, W., Zhao, L., Zhang, Q., & Zhao, G. (2016). Flame retardance and antibacterial performance of wooden wallpaper treated with compasite modifying agent. Wood Res, 61(3), 423-432. In: http://www.centrumdp.sk/wr/201603/08.pdf (A letöltés dátuma: 2022.07.28.)

Zhang, T., Lu, Z., Yang, J., Wang, J., Shen, J., Wang, X., … & Zhang, X. (2020). Chitosan‐based nanofragrance with antibacterial function applied to wallpaper. Engineering in Life Sciences, 20(11), 541-546. In: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/elsc.202000016 (A letöltés dátuma: 2022.07.28.)

Campbell, R., Felton, R., & Hoarse, C. (2014). Smart wallpaper. In Proceedings of the 2014 ACM international conference on Interactive experiences for TV and online video, Industry Track-TVX (Vol. 14). In: https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.821.3572&rep=rep1&type=pdf (A letöltés dátuma: 2022.07.28.)

Bax, J., & Sauntson, B. J. (1972). Polymer emulsions for wallpapers. Pigment & Resin Technology. In: https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/eb040835/full/html (A letöltés dátuma: 2022.07.28.)

Elangovan, D., Rahman, H. B. H., Dhandapani, R., Palanivel, V., Thangavelu, S., Paramasivam, R., & Muthupandian, S. (2022). Coating of wallpaper with green synthesized silver nanoparticles from passiflora foetida fruit and its illustrated antifungal mechanism. Process Biochemistry, 112, 177-182. In: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359511321003688 (A letöltés dátuma: 2022.07.28.)

Kim, B. S., Kimura, N., Kim, H. K., Watanabe, K., & Kim, I. S. (2011). Thermal insulation, antibacterial and mold properties of breathable nanofiber-laminated wallpapers. Journal of Nanoscience and Nanotechnology, 11(6), 4929-4933. In: https://www.ingentaconnect.com/contentone/asp/jnn/2011/00000011/00000006/art00035 (A letöltés dátuma: 2022.07.28.)

Kategória: blog