A KSH 2022 első negyedéves, előzetes lakásárakat tartalmazó, nemrégiben megjelent árindexe alapján az idei év első három hónapjában kiugróan nagy mértékben emelkedtek a lakásárak a vártnál. A drágulás mértéke az új lakásoknál 20%, a használt lakások áránál 19% országosan az előző év azonos időszakához képest.

A lakáspiaci forgalom ugyan nem nőtt számottevően, a járvány újabb hullámai sem okoztak visszaesést már. Az árak változása az előző évben az otthonteremtési támogatásoknak volt köszönhető, az idei évben a lakáshitel-kamatok emelkedése mellett és növekvő inflációs környezetben alakult ki az emelkedés. Vélhetően a még kedvezőbben elérhető kamatok érdekében előrehozott ingatlanvásárlások is okozhatták az árfelhajtást.

Budapesten egy új lakás átlagos ára a tavalyi évben 53,9 millió forint volt, míg ez a szám 2022 első negyedévében már 61 millió forint. A vidéki megyeszékhelyeken Debrecenben és Székesfehérváron kerülnek legtöbbe a lakások, a sort pedig Nyíregyháza zárja az új lakásárak tekintetében. A használt lakások piacán 2019-től kezdődően a kisvárosokban és községekben volt kiemelkedőbb az eladások száma a falusi csok-nak köszönhetően. A négyzetméter árak országos viszonylatban 334 ezerről 362 ezerre változtak, amiből Budapesten 0,8 millióval kerül többe egy használt lakás, míg a megyeszékhelyeken 23,5 millió forintról 25,6 millió forintra nőttek az árak.

A következő időszakban viszont már a kereslet csökkenése látszik, ami az árak megtorpanását is prognosztizálja a háborús helyzet, a gazdasági nehézségek, a kamatok és a rezsiköltségek emelkedése miatt.

Források:

https://www.ksh.hu/s/kiadvanyok/lakaspiaci-arak-lakasarindex-2022-i-negyedev/index.html https://www.portfolio.hu/ingatlan/20220802/lakasarak-ujabb-meglepetes-a-ksh-legfrissebb-szamaiban-559225

Kategória: blog