A Gazdasági Versenyhivatal 2022. első félévi teljesítményéről kiadott gyorsjelentésében számos építőipari vonatkozású eredményről számol be.

A panaszok és bejelentések a versenyhatóság munkáját segítő fontos piaci jelzések. A GVH hazáskörébe tartozó jogsértést bárki bejelenthet a GVH által közzétett formátumú űrlap megfelelő kitöltésével bejelentés formájában, vagy különösebb formai és tartalmi kötöttségek nélkül panaszként. 2022-ben is sokan fordultak a versenyhatósághoz. 608 panaszt és 55 bejelentést nyújtottak be állampolgárok és vállalkozások. Ez nagyságrendileg megfelel az előző évek adatainak.

A nemzetgazdaság jelentős ágazataként az építőipar tekintetében a GVH a kartellek elleni küzdelemben és az erőfölénnyel való visszaélés tilalmába ütköző magatartások
felderítése terén nagy horderejű elemzéseket, ha szükséges versenyfelügyeleti eljárásokat és egyéb vizsgálatokat folytat. Továbbra is kiemelt feladatként kezeli az utóbbi időszakban tapasztalható drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedéshez kötődő, esetleges piaci torzulások vagy jogsértések feltárását. Ezért 2022 júniusában gyorsított ágazati vizsgálatot indított a hőszigetelő anyagok hazai piacán is, mivel a piaci jelzések alapján a verseny torzulhatott az áremelkedéssel küzdő szektorban. A GVH szerint ezért indokolt a problémák mielőbbi feltárása és a sürgős beavatkozás.

A versenykorlátozó megállapodások feltárása során az építőipari cégek jogsértő módon való összejátszása miatt is bírságolt a versenyhatóság 42 841 200 forint értékben. Három építőipari cég jogsértő módon felosztotta a piacot és árat rögzített a bajai kormányhivatali épület energetikai felújítására kiírt közbeszerzés kapcsán. A hatóság a bírságkiszabás során tekintettel volt arra, hogy a cégek kkv-k, és mindhárman elismerték a jogsértést, lemondtak a jogorvoslati jogukról és utólagos megfelelési program bevezetését vállalták.

A magyar versenyhatóság élen jár a fenntarthatóság és versenyjog témakör feldolgozásában. 2021-ben világszintű konferenciát szervezett 130 ország versenyhatóságának részvételével, és a versenyhatósági tapasztalatokat egy összegző tanulmányban tárta az érdeklődő közönség elé. Februárban a világ egyik vezető versenyjogi portálja, a Concurrences a kategóriájában az év publikációinak listájára válogatta a GVH kutatását „soft law” eszközök (nem kötelező erejű jogi aktusok, ajánlások és iránymutatások) kategóriájában, amely tavaly ősszel elsőként mérte fel globálisan a fenntarthatóság és a versenyjog kölcsönhatásait. A környezeti fenntarthatóság egyre lényegesebb fogyasztói szempont, így a piaci versenyben is előnyt jelent a vállalkozásoknak. Fontos azonban, hogy egyetlen cég se bújjon jogsértő módon a fenntarthatóság látszata mögé. A félév során a GVH több fórumon segítette a piaci szereplőket és a fogyasztókat a fenntarthatóságra hivatkozó vállalkozások közötti együttműködések, illetve reklámgyakorlatok versenyjogi határaival kapcsolatban.

Forrás:

https://www.gvh.hu/pfile/file?path=/gvh/gyorsjelentesek/gvh_gyorsjelentes_2022_i_felev&inline=true
Kategória: blog