Az Európai Szárazságmegfigyelőközpont értékelése alapján az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja közzétette a „Szárazság Európában – 2022. július” című jelentést az európai aszályhelyzetről. Az Európai Megfigyelőközpont több ágazatot átfogó aszálykockázat- és hatásvizsgálatainak célja, hogy javítsa a szárazsággal szembeni ellenálló képességet és az alkalmazkodást az EU tagállamaiban.

A jelentés szerint Európa jelentős része, az EU+UK 44%-a figyelmeztetési szintnek van kitéve, valamint az EU+UK 9%-a van riasztási szinten a nedvességhiány tekintetében. A téli-tavaszi csapadékhiány és a hőhullámok miatt Európa nagy részén kritikus jelentőségű az aszály. A folyók vízhozama több országban súlyosan csökkent, a víztározók kimerültek, és ez rendkívüli víz- és energiagazdálkodási intézkedéseket tett szükségessé az érintett országokban.

A csapadékhiány miatt a talaj víztartalma jelentősen csökkent, a vízhiány és a hőstressz csökkenti a terméshozamokat a búza, a kukorica és más jelentős gabonaféle és haszonnövény körében. A csökkent termésmennyiséggel első sorban Franciaország, Románia, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Németország, Lengyelország, Szlovénia és Horvátország mellett Magyarország is érintett. Ezekben az országokban jelentősen károsodott vagy teljesen kiszáradt és a mezőgazdasági termés nagy része.

Olaszországban a Pó folyó medencének környékén a legmagasabb mértékű az aszály, emiatt vízfelhasználási korlátozások léptek életbe. Hasonló intézkedéseket hoztak a vízhasználat korlátozására Franciaországban is. Spanyolországban a tározókban tárolt víz mennyisége jelenleg 31%-kal alacsonyabb a 10 éves átlagnál, miközben Portugáliában a fele az előző hét év átlagának. Ezek a körülmények az érintett országban az erdőtüzek kialakulásának is kedvez. A folyami erőművek energiatermelése is alacsonyabb volt számos európai országban július elejéig különösen Olaszországban, Franciaországban és Portugáliában. Ez a csökkenés igaz a vízenergia-tározók szintjére is, amely többek között Norvégiát, Spanyolországot, Romániát, Montenegrót és Bulgáriát is érinti. A csapadékhiány megfosztotta a vízerőműveket elsődleges energiaforrásuktól, más erőműveket pedig a szükséges hűtőfolyadéktól. Az érintett országokban, így a szárazság és a vízhiány nemcsak a terméshozamot csökkenti, hanem az energiatermelést is befolyásolja.

A következő hónapokra vonatkozó kedvezőtlen előrejelzések tovább veszélyeztethetik a vízellátást és Európa egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal fog szembesülni. Az aszálymérséklési stratégiák ezért rendkívül fontosak a probléma kiváltó okának kezelésével, illetve további erőfeszítésekre van szükség a változó időjárási körülményekhez való alkalmazkodásban és a megelőzésben is. A jelentés szerint az energiaellátás klímaállóságának javítására és a fenntartható mezőgazdasági megoldások alkalmazására lesz szükség a jövőben.

Forrás: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/jrc-news/droughts-europe-july-2022-almost-half-eu-uk-territory-risk-2022-07-18_en (A letöltés dátuma: 2022.08.29.)

Kategória: blog