2022. szeptember 6.-án rendezték meg a Sustainable World 2022 konferenciát a Portfolio szervezésében a Mariott Hotelben. Olyan kiemelt témák kerültek terítékre, mint a fenntarthatósági versenyelőny, a zöld átállás helyzete, a zöld pénzügyek vagy az alternatív energiák.

A GREENOLOGY Zöldinnovációs és Fenntarthatósági Tudásközpont vezetője, Prof. Dr. Boros Anita a rendezvény ESG és zöld átállás a gyakorlatban című szekciójában a Zöld vihar az ingatlanpiacon: a tervezéstől kezdve a fejlesztésig változnak az igények című kerekasztal beszélgetésben vett részt. Elmondta, hogy az értéklánc szereplőinek fenntarthatósági szempontból össze kell kapcsolódni és horizontálisan is figyelembe venni magát az épületet, az építési folyamatot, illetve a folyamatban az összes résztvevőt.

Arra a kérdésre, hogy a minősítési rendszerek céljai mennyire teljesíthetőek, azt válaszolta, hogy a Központ készített egy felmérést ezzel kapcsolatban is. Ha megnézzük a piaci szereplők közzétételeit látható, hogy azok 80%-ában megjelenik valamilyen ESG szempont. Viszont ezek nagy része sajnos tartalommal nincs feltöltve. 100 közzétételből 20-ban található konkrét leírás, hogy mi pontosan az elvárt folyamat, hogy milyen mutatószámot írnak ehhez elő, milyen ponton és hogyan az ellenőrzik azokat. Ezek az adatok annál is inkább fontosak, mert ezek alapján jöhetnének létre az épületek útlevelei. Fontos lenne, hogy a minősítéseknek jelentősége legyen, de a normatív szabályok mellett egyre több minősítő jelenik meg különféle szabályozói rendszerrel, ami nehezíti ezt. Záró szavaiban hozzátette, hogy mindezek ellenére lát elmozdulást az átállás felé, hogy megértsük mit kell tennünk, hová kell eljutnunk. Figyelembe ajánlotta a Tudásközpont felméréseit összefoglaló kiadványokaz is, a témához kiemelten a Trendek és megoldások a zöld építésgazdaság területén sorozat Green Retrofit és az Innovatív újrahasznosítás a zöld építésgazdaság területén című köteteket.

Kategória: blog