A Pénzcentrum közleménye szerint az energiaárak növekedésével még inkább felértékelődnek a jól szigetelt ingatlanok, illetve a környezettudatosság és a fenntarthatóság is egyre fontosabb szempont, évről-évre népszerűbbek a környezetbarát építési megoldások. A készházak építése sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mivel egyre több természetes, vagy életciklusuk végén könnyen lebomló, környezetet nem terhelő anyagokból készülnek. Kevés energiával előállítható és szállítható, valamint pontosan kalkulálható a bekerülési költsége is.

A könnyűszerkezetes építési mód egyik fő jellemzője a száraz technológia. Építésénél, nem fordulhat elő a szigetelő és vakoló rétegek felvitele után, hogy víz rekedjen meg az alapanyagokban, ezáltal nincs száradási idő sem. A téglaházakkal ellentétben a könnyűszerkezetes házat bármikor fel lehet építeni, ezt nem befolyásolja az időjárás, illetve bármilyen területen és terepviszonyok között megépíthető, csak az alapozómunkálatoknál szükséges száraz idő.

A könnyűszerkezetes házak esetében jóval kedvezőbbek a fűtési és hűtési költségek, mint amire egy hagyományos technológiával épülő hőszigetelés nélküli háznál számítani lehet. Egy modern könnyűszerkezetes háznak 30 cm-es falvastagság esetén – összehasonlítva egy korszerű téglafallal – több mint 200 százalékkal kisebb a hővesztesége. A panelba szerelt, fa- vagy fémvázas “készházak” kiváló hőtechnikai értékeket mutatnak, amely megfelelő tájolással, nagyobb ereszkinyúlással és árnyékolókkal fokozható Az épületet úgy érdemes a telken elhelyezni, hogy a nappali és a terasz a napos, azaz déli-délnyugati, vagy -délkeleti oldalon legyen.

A szakemberek szerint a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása nem csak hő-, hanem hangszigetelés szempontjából is fontos, Az építési munka nagy része szerelő jellegű, gyártónak tehát mindenképpen olyan céget érdemes választani, amelyiknek a terméke rendelkezik megfelelő minősítéssel, tanúsítással, kivitelezői gyakorlattal, tapasztalattal és referenciával.

A könnyűszerkezetes házak a legelterjedtebb háztípusok a világon: Észak-Amerikában, Skandináviában, a Távol-Keleten a családi házak döntő többsége ezzel a technológiával készül. Hazánkban Nyugat-Magyarországon, és különösen a Balaton környékén kedvelik a megrendelők a készházakat, és Budapest teljes agglomerációjában is az átlagosnál gyakrabban készülnek így a családi házak.

Forrás:

https://www.penzcentrum.hu/otthon/20220908/egyre-tobben-epitik-fel-igy-a-hazukat-rengeteget-sporolnak-a-modszerrel-1128770

Kategória: blog