Környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi kérdésekről volt szó a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Környezetmérnöki Tanszékének csütörtöki szakmai napján. A 120 fő részvételével tartott EHS (Environment, Health, Safety) konferencián 26 előadásban ismertették az egyetemi szakemberek, valamint az iparági vállalatok és önkormányzatok képviselői a terület aktuális témáit.

Többek között a hasznosítható hulladékok piacán megfigyelhető tendenciákról, biztonságos raktározásról, anyagmozgatásról; veszélyes hulladékok kezeléséről; kiszámítható növénytermesztési technológiákról; valamint az úgynevezett szürkevizek öntözési hasznosításáról beszéltek a Debreceni Egyetem Műszaki Kar (DE MK) Környezetmérnöki Tanszékének szakmai tanácskozásán. A második alkalommal megtartott EHS (Environment, Health, Safety) fórumon a környezetvédelem, az egészségvédelem, a munkavédelem, valamint a tűzvédelem kerültek a középpontba.

A rendezvény főszervezője, Bellér Gábor, a DE MK Környezetmérnöki Tanszék docense a hirek.unideb.hu-nak elmondta: az előadások lehetőséget biztosítottak a vállalatok, a tudomány és az érdekelt hatóságok képviselői számára, hogy bemutassák munkájukat és szakmai együttműködéseket kezdeményezzenek.

– A résztvevők közös célja egy tisztább, egészségesebb és biztonságosabb jövőhöz való hozzájárulás volt – fogalmazott Bellér Gábor.

A docens kifejtette: az iparban, a gazdálkodó szervezeteknél, illetve az önkormányzatoknál jelentkező környezet-, munka-, tűzvédelmi feladatok rendkívül összetettek, melyek megoldása a technológiai ismereteken kívül igazgatási, jogi, gazdasági, munkavédelmi és humán ismereteket is igényel. A mostani tanácskozás kiváló lehetőséget biztosított az információszerzésre és a tudásbővítésre – tette hozzá a főszervező.

Bellér Gábor arról is beszámolt, hogy a DE MK-n diplomára épülő EHS szakirányú továbbképzés érhető el. A résztvevők ennek során olyan speciális tudásra tehetnek szert, melyekkel munkájukban magasabb szinten tudnak teljesíteni, illetve helyzeti előnybe kerülhetnek a munkaerőpiacon.

Az EHS szakmérnök/szakember elnevezésű szakirányú továbbképzés célja, olyan korszerű, műszaki, munka- és tűzvédelmi, környezet-egészségügyi és környezetirányítási ismeretekkel rendelkező szakmérnökök/szakemberek képzése, akik képesek a munka- és tűzvédelmi, a kémiai és iparbiztonsági helyi szabályzók kidolgozására, fejlesztésére és betartatására, a potenciális környezeti ártalmak és veszélyek azonosítására, felmérésére, a környezeti károk megelőzésére, illetve csökkentésére, továbbá kárelhárítási tevékenységek irányítására. A vonatkozó jogi ismeretek alapján megfelelő technológiai megoldásokat dolgoznak ki és alkalmaznak a munkahelyi, vállalati EHS feladatok és célok elérésére.

Kategória: blog