A Portfolio havi ingatlanpiaci összefoglalói mellett már az ingatlanok, ingatlanos cégek által kapott minősítésekről, díjakról is beszámol. Ezek olyan tanúsítványok, amelyek például a hotelek vagy irodák fenntarthatósági lépéseit értékelik. A 2022. évben november és december hónapban is voltak épületek, amelyek különböző elismeréseket szereztek: így például nemzetközi minősítést nyert a Budapest ONE, BREEAM Excellence tanúsítványt kapott a Green Court Office és elindult Magyarországon is a fenntartható turizmus minősítés.

WELL Platina minősítést kapott az Őrmezőn, álló Budapest ONE már átadott első üteme. Az irodaház Magyarországon elsőként felelt meg az International Well Building Institute (IWBI) legszigorúbb elvárásainak, amit nemzetközi szakértők helyszíni vizsgálatai is igazoltak. Ez a standard világszerte az emberek egészségét és közérzetét javító tereket értékeli és ismeri el, célja, hogy olyan irodaházak épüljenek, amelyek a környezetvédelem mellett az ott dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is kedvező hatással vannak. Ide tartozik a levegőellátás, a hőérzet, a bevilágítás, a közösség, a szellemi frissesség, a mozgás, a víz, a hangerő, az alapanyagok és az egészséges táplálkozás lehetősége is.

Szintén a Portfolio írja, hogy Codic Hungary LinkedIn oldala szerint, többek között az energiahatékonysági és környezettudatos műszaki megoldásoknak köszönhetően, BREEAM Excellence tanúsítvánnyal ismerték el a Váci úti Green Court Office irodakomplexumot. Az épület tervezése során szem előtt tartották a fenntarthatósági szempontokat, valamint azt is, hogy megfeleljen a közel nulla energiafelhasználású épület követelményeinek. A BREEAM a legrégebben létrehozott környezetvédelmi értékelési módszer és minősítési rendszer az épületek számára, amely jól bevált épületértékelési kritériumokat használ, és amelynek fő kritériuma az energiafelhasználás hatékonysága.

A cikk beszámol arról is, hogy 2022 őszétől már magyarországi képviselete is van a több mint hatvan ország többszáz desztinációját összefogó Green Destinations nemzetközi szervezetnek, amelynek célja, hogy a világ minél több térségében alakuljon ki a gazdasági-társadalmi-környezeti fenntarthatóságot egyaránt fókuszban tartó turisztikai kínálat. A Green Destinations szervezet jelenleg 225 minősített desztinációval dolgozik együtt, azonban a partnerei között több mint 400 célállomás szerepel a világ minden tájáról. Kizárólag a fenntartható turizmus iránt elkötelezett, felelős turisztikai szakértők, szervezetek képviselhetik vagy működtethetik a Green Destinations Certification Programot. A környezetvédelemhez nem elegendőek a kisebb beavatkozások, meg kellett találni azt a módszertant, amely a hazai viszonyokra adaptálható és a nemzetközi standardoknak, elvárásoknak is megfelel. Ezt a hazai törekvést ismerte el a Green Destinations nemzetközi tanúsító testület, amikor az Innotime Hungary Kft.-vel együttműködési megállapodást kötött a fenntartható turizmushoz kapcsolódó programjainak magyarországi képviseletére.

Forrás: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230101/mar-nemcsak-tobb-zold-iroda-hanem-zold-hotelek-is-lehetnek-budapesten-577540

Kategória: blog