A társadalmi felelősségvállalás világ szerte meghatározó fontosságú tényezővé vált, erre reagálva az Országgyűlés december 12-én fogadta el a fenntartható finanszírozást és egységes vállalati felelősségvállalást támogató ESG törvényt. 2024. január elsejével hatályba lépő törvény lényegi célja a környezettudatosság beépítése, valamint a társadalmi felelősségvállalás előmozdítása. A BDO szakértői szerint a jogszabályi megfelelés, egészen nehéz és új lehet a magyar piacon tevékenykedő nagyvállalatok számára, 12 hónap áll mindösszesen a rendelkezésükre, a kapott adatokat, pedig auditálniuk is szükséges, ami hatalmas feladatnak ígérkezik.

Dr. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerint, az Eu-s szabályok mentén létrehozott magyar törvény, a szabályozói környezet tudatos alakításával egyértelmű felhasználói utat teremt a vállalatoknak az ESG adatszolgáltatás terén.

Az ESG célú átvilágítási kötelezettségek teljesítését és az ESG adatszolgáltatási folyamatok átláthatóságát, valamint az ESG beszámolók közzétételi folyamatainak lebonyolítására, megalapításra kerül az ESG Akkreditációs Bizottság és a Nemzeti ESG Tanács, valamint a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság.

Az ESG beszámolási kötelezettség alá tartozó vállalkozásoknak vizsgálniuk kell a beszállítói láncaikat, számon kell tartaniuk az ember jogi és környezeti kockázatokat. Vizsgálniuk kell, hogy a beszállítóik mennyire kitettek a felmerülő kockázatoknak, intézkedéseket kell hozniuk, valamint panaszkezelő rendszert is működtetniük kell. Mindezekről, pedig az évzárást követően 6 hónappal nyilvános jelentést kell közzé tenniük.

A fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati jelentéstételről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv, a CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive értelmében minden nagyvállalatnak és tőzsdén jegyzett kis- és középvállalkozásnak kötelező fenntarthatósági jelentést készítenie. A jelentéstételre kialakított szabvány: European Sustainability Riporting Standard – ESRS, ez alapján kell a vállalatok környezeti, társadalmi, irányítási fenntarthatóságáról beszámolót készítenie. A jelentést a pénzügyi beszámolóval egyidőben kell elkészíteni és nyilvánosságra hozni.

Forrás:

A Parlament elfogadta a magyarországi ESG törvényt – Portfolio.hu (Utolsó letöltés dátuma: 2023.12.13.)

Kategória: blog