Indiában, Karnátaka államban található a CoEvolve Northern Star nevű magasháza, amely teljesen egészében a fenntarthatóság jegyében épült, valamint Bengaluru város legnagyobb beruházásként is számontartják. A sokemeletes magasház építésének kettős célja volt: a fenntarthatóság népszerűsítése a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében, valamint a körforgásos gazdaságra történő átállást támogatása. Az indiai városban olyan gyors fejlődés ment végbe az utóbbi években, amely jelentősen növelte az épített környezet volumenét, ez azonban a zöldterületek, a növényzet csökkenésével járt együtt.

A CoEvolve ingatlanfejlesztő cég felismerte, hogy az épített környezet nem állhat „hadilábon” a természettel, így a magasház megépítésével fő céljuk, hogy pozitív hatást gyakoroljanak a levegő minőségére és korszerű városi ökoszisztémát hozzanak létre. Az épület egy több mint 6300 négyzetméteres területen található, amelynek csupán a 18%-a, vagyis nagyjából 1120 négyzetméter került beépítésre, így nem szétterülő módon, hanem „felfelé” építkeztek, valamint minden lehetséges helyre növényzetet telepítettek. 

Köztudott, hogy Indiában rendkívül kevés ember jut tiszta ivóvízhez napjainkban, így  az épület megépítésének nem titkolt célja volt, hogy annyi ivóvizet lehessen megtakarítani, amennyit csak lehetséges. A magasház megépítése révén éves szinten az édesvíz-szükséglet 65%-kal csökkent, amely 25.2 millió litert vizet jelent. Az épületben elkülönített szennyvízgyűjtő-rendszer került kialakításra, amelyet – megfelelő kezelés után, palackozott formában – háztartási célokra használnak fel. Szinte teljes egészében vízsemleges épületről van szó, hiszen – a felvázolt megoldás mellett – fejlett esővíz-gyűjtési és újrahasznosítási rendszer is működik falai között.   

Az épület – korszerű elemei révén – évente több mint 300000 kWh villamosenergiát takarít meg, mindez az automata világítástechnikának, valamint a különböző fenntartható kialakításoknak (például magasteljesítményű ablakok) köszönhető. A kialakított rendszerek napelemmel és szélerőművek működnek, de olyan berendezések is jelentős megtakarítást jelentenek, mint a fogaskerék nélküli liftek. 

A lakóingatlan lakóinak környezettudatos szemlélete, viselkedése kulcsfontosságú egy hasonló épületnél.  A CoEvolve folyamatos tájékoztatást, képzéseket nyújt számukra, ezenkívül tervezési és kertészettanácsadást, konzultációt is igénybe vehetnek, ezzel elősegítve, hogy a „fenntartható és zöld megoldások” mindennapi életük részévé válhassanak.

Forrás: