A szenegáli Ferlo tartományban az éghajlatváltozás miatt a pásztorok napjainkban egyre nehezebben találnak vizet szarvasmarháiknak. Ezzel egyidőben a perui Amazonas régióban az őslakos törzseknek mindig ébernek kell lenniük, hogy elűzzék a fel-felbukkanó illegális fakitermelőket. Mindeközben Los Angelesben a várostervezők azon fáradoznak, hogy kitalálják, hogyan lehetne a legjobb elrendezéssel és leghatékonyabban 90 000 darab fát ültetni a legmelegebb városrészek lehűtésére. E problémák megoldásában mindhárom csoport a Google egy kevéssé ismert ágára támaszkodik, amely szorosan együttműködik a környezetvédőkkel szerte a világon.

A Google Earth Engine az elmúlt időszakban hatalmas mennyiségű nyílt forráskódú műholdképet hozott létre, és kiegészítette azokat egy speciális adatelemző szoftverrel, amely viszonylag egyszerűvé teszi a kívülállók számára is saját interaktív térképeik elkészítését. Ezen felül a Google tudósokból álló csapata hatalmas adathalmazokat hozott létre, hogy megválaszolja a kritikus kérdéseket a pro bono ügyfeleik és megrendelőik számára, ideértve a természetvédelmi csoportokat, a különböző várostervező csapatokat és a kutatókat.

Az Earth Engine csapatának gyűjteményéhez naponta hozzáadott 20 000 képfájl több, mint egyszerű statikus fotók összessége. A műholdak például részletes információkat gyűjtenek a talaj összetételéről és a termőföldről felszálló vízgőz mennyiségéről. A szenegáli nomádok a rádión keresztül így megtudják, hol találhatnak ivóvizet teheneiknek; az élénk rózsaszín pontok az interaktív térképeken pedig folyamatosan tájékoztatják a bennszülött peruiakat az illegális fakitermelési tevékenység helyszíneiről; egy megosztott weboldal pedig Los Angeles területének azon pontjait jelöli meg, ahol a fák valószínűleg a leghatékonyabban tudják hűteni a várost.

Az Unilever közleménye alapján a cégcsoport az Earth Engine-t használja annak biztosítására, hogy az általuk felhasznált pálmaolaj – ami számos fogyasztási cikk kulcsfontosságú összetevője – ne trópusi erdőkben végzett illegális fakitermelésből származzon. A vállalat igyekszik teljesíteni azon ígéretét, hogy ellátási láncát erdőirtástól mentesen tartsa; ez azt jelenti, hogy a Google szoftverének segítségével a cég munkatársai 17 millió hektáron figyelik a gazdaságokat, és nyomon követik a mezőgazdasági és logisztikai forgalom nyomát 77 000 kis falun keresztül, hogy felmérjék, az Unilever 1900 malma közül, melyik kaphat pálmaolajat illegális gazdaságokból.

Ugyanakkor az Earth Engine által biztosított lehetőségek bizonyos kockázatokkal is járhatnak. Dél-Szudánban a Cloud to Street nevű cég, amely az éghajlatváltozás által veszélyeztetett közösségek aszályos és árvízi zónáit térképezi fel a szoftver segítségével, figyelmeztetést kapott, hogy ne hozza nyilvánosságra interaktív térképeit, miután a helyiek attól tartanak, hogy a folyamatban lévő polgárháborúban a lázadó csoportokból álló fosztogató bűnözői csoportok felhasználhatják őket a kiszolgáltatott falvak beazonosítására.

Forrás: