Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója a Magyar Nemzetnek számolt be az építőanyag-piacon tervezett állami beavatkozásokról. Az intézkedések célja, hogy az építőanyag-kínálat a lakossági és gazdasági igényeket szolgálja, ne pedig a külföldi tulajdonú piaci szereplők extraprofitját növelje.

A főtanácsadó kiemelte, hogy az építőanyag-hiány a lakossági, a vállalati, valamint az állami építőipari beruházások esetén is súlyos problémákat okozhat, ezért a kormány indokoltnak tartja az építőanyagok kivitelének korlátozását. Az ilyen jellegű piaci korlátozások az Európai Unió engedélyéhez kötöttek, a notifikáció négy hónapig tart.

A folyamat lezárultáig a kormány bejelentési kötelezettséghez és állami elővásárlási joghoz köti az építőanyagok országból való kivitelét, bizonyos építőanyag esetén pedig extraprofitadó bevezetésével igyekszik megfékezni az áremelkedést. Az extraprofitadó első körben a kavicsra, a homokra és a sóderre vonatkozik majd, de várhatóan a cementre és egyéb termékekre is kiterjesztik.

A főtanácsadó elmondta, hogy a hazai bányákból kitermelt és feldolgozott kavics, sóder és homok árrobbanása nem köthető a világpiacon tapasztalt vasipari és faáruk áremelkedéséhez, így a szakma is indokoltnak tartja a beavatkozást. Az állam meghatározza az árszintet, amely fölött az értékesítésből származó bevétel kilencven százalékát adó formájában beszedi. Az extraprofitadó bevezetésének várhatóan komoly árcsökkentő hatása lesz.

Amennyiben akár az extraprofit állami megadóztatása miatt, akár egyéb okok miatt a bányákat leállítják vagy nem kezdik meg a kitermelést, akkor az állam visszaveheti a bányászati jogot. Az intézkedés célja, hogy a termelés fennmaradjon – hangsúlyozta a miniszterelnöki főtanácsadó.

Nagy Márton beszámolt továbbá az építőanyag-gyártókat és forgalmazókat terhelő regisztrációs kötelezettségről is: az Innovációs és Technológiai Minisztérium felületén kell regisztrálniuk, és részletesen be kell majd számolniuk az adott termék származási helyéről, valamint az áru útjáról.

A cikk alapjául a Magyar Nemzet 2021. július 3-án megjelent Állami beavatkozással fékezhető az építőanyag árrobbanása című cikke szolgál. Elérhető: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/fekezheto-az-epitoanyag-arrobbanasa-10028300/ (A letöltés dátuma: 2021.07.04.)