Az évi átlagos hulladékmennyiség a különböző vizeinkben (tenger, óceán, folyó) meghaladja a 6 millió tonnát. Az eldobott műanyag rendkívül káros hatással van a vízi élővilágra, például a bébiteknősök rendkívül sok műanyagot fogyasztanak el, de akár bele is akadhatnak az úszás közben, amely az állat elpusztulásához vezethet.

A műanyaghulladékok csökkentésére számos megoldást igyekeznek kidolgozni. Az Európai Unió az egyszer használatos műanyagok visszaszorítására irányelvet[1] fogadott el, amely értelmében 2021 júliusától tilos ezen termékek forgalmazása. A szabályozás többek között a műanyag evőeszközökre, a szívószálakra és a fültisztító pálcikákra is kiterjed. Mindemellett környezetvédelmi jelöléssel kell ellátni a műanyagot tartalmazó termékeket a helyes hulladékelhelyezés elősegítése érdekében.

Összhangban az Európai Unió hulladékpiramisával, a megelőzés elvére helyeznek nagyobb hangsúlyt. A hulladékégetés betiltása – többek között – a hulladék káros anyagainak levegőbe jutását hivatott megakadályozni.

A károsanyag-kibocsátás csökkentésében az elektromos autók elterjedése és a napenergia is innovatív megoldásnak, kezdeményezésnek számít. Az új típusú, füstmentes dohánytermékek szintén segíthetnek a hulladékkeletkezés megelőzésében, mivel ezek egyre kevesebb műanyag felhasználásával, innovatív, új anyagokból készülnek. A fentieken kívül az egyszer használatos műanyag egyik alternatívája lehet a cambridge-i kutatók által kifejlesztett, műanyagot helyettesítő bipolimer is.

Az újrahasznosítás érdekében az állami szervek, önkormányzatok különböző hulladékgyűjtő edények és szigetek helyeznek el, amely eredményességéhez azonban a lakosság tudatosságára is szükség van.

A műanyag flakonok helyettesítésére betétdíjas, alternatív anyagokból készült palackok is használhatóak, visszaváltási rendszert működtetve. A műanyag hulladék csökkentése kiemelkedő jelentőséggel bír a körforgásos gazdaság felé vezető úton.

Forrás:


[1] Az Európai Parlament és a Tanács 2019/904 irányelve az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről – L 155/1 – 12.6.2019