Az Amerikai Egyesült Államok a megújuló energiatermelés alternatívájaként előnyben részesíti az akkumulátoros energiatárolókat. Így nemrég nyílt meg a Saticoy battery energy storage system nevű „energiapark”, amelyet Kaliforniában, Oxnard városában helyeztek el.

A  142 darab Tesla Megapack felhasználásával készült akkumulátoros energiatelepet egy gázerőmű helyett építették meg, összesen 100 MW teljesítménnyel és 400 MWh kapacitással rendelkezik, az elektromos energiát pedig a Southern California Edison áramszolgáltató biztosítja. Az energiatárolók nagyjából 4 órán át tudják ellátni a 200 ezres lakosú Oxnardot elektromos árammal, de 30 percig a 850 ezres lakosú Ventura megye kiszolgálása is biztosítható a parkkal, amely nagyjából Békés megyével egyenlő méretű.

Nem egyedülálló az ilyesfajta, nagyszabású elektromos akkutelepek építése az USA-ban, hiszen a tavalyi év végén kezdte meg működését a világ egyik legnagyobb akkumulátora a kaliforniai Moss Landingben. Az akkumulátorok a Vistra nevű, energetikával foglalkozó holdingtársaság tulajdonában állnak, és 300 MW/1200 MWh-s, vagyis az imént bemutatottnál háromszor nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek.  Céljuk a napközben olcsón megvásárolt napenergia értékesítése az esti csúcsidőszakban, természetesen magasabb áron.

A projekt összesen 400 millió dollárból valósult meg és több mint 4500 darab, JH4-es cellákat tartalmazó akkumulátorszekrényből áll, melyek össztömege meghaladja a 10 ezer tonnát. Ez az akkumulátortelep szintén egy gázerőmű helyére épült. Összehasonlítva a paksi beruházással, egy paksi reaktorblokk nagyjából 500 MW teljesítmény folyamatos leadására képes, míg a tengerentúli beruházás 4 órán keresztül képes 500 MW-ra, minden fázis megépülése esetén pedig 12 órán keresztül is képes lesz ugyanerre a teljesítményre. A Vistra további fejlesztéseket tervez, így cél a 1500 MW/6000 MWh-ás akkumulátorpark megépítése. A fentiekre figyelemmel megállapítható, hogy az elképzelhetetlennek tartott mennyiségű energiatárolási kapacitások kiépítése fizikailag és pénzügyileg is megvalósíthatóvá vált a XXI. században.

Forrás: