Megkezdte működését a több mint 100 éves múltra visszatekintő építőipari nagyvállalat, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. legújabb pécsi gyára, ugyanis a Terrán Generon tetőcserép gyártási kapacitásának bővítése érdekében szükség volt a bólyi mellett új gyár felépítésére is Pécsett.

A vállalat ünnepélyes gyáravatóját Varga Mihály pénzügyminiszter nyitotta meg, aki elmondta, hogy a magyar építőipar a gazdaság újraindításának egyik kiemelkedően fontos ágazata, tekintettel arra, hogy júliusban ötödével növelte teljesítményét az éves összehasonlításban. Kiemelte továbbá, hogy a Terrán a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretein belül eredményesen pályázott, és a támogatásnak köszönhetően világszínvonalú gyártóüzemet épített fel, amelyhez a Kormány 326 millió forint támogatást biztosított.

Jankó Árpád, a Generon divízió vezetője hangsúlyozta, hogy a pécsi gyár gyártósora és az ott alkalmazott technológia kifejezetten a vállalati igényeknek megfelelően került kifejlesztésre. Kiemelte továbbá, hogy: “Tervezésekor egy rugalmas moduláris sorkonfigurációt definiáltunk, amely lehetővé teszi a kiselemes napelemek területén szélesebb körű termékváltozatok elkészítését is a jövőben. Fontos tudni, hogy a félvezető lapkákon, az üvegen és csatlakozókon túl mindent, ami a termék előállításához szükséges, mi készítünk.”

A Generon tetőcserép ezidáig közel 200 lakás és középület energiaellátását biztosítja.  Ez több mint 75 ezer beépített modult jelent, amely szám 2021-re elérheti akár a 100 ezret is. Tóth Szabolcs, a regionális marketing igazgató elmondta, hogy a szomszédos országokban már felmérést végeznek a tetőcserép piaci bevezetése érdekében, hangsúlyozta továbbá, hogy a tervek között szerepel jövő évtől a horvát és román piacon való értékesítés is.

Forrás: