A müncheni, berlini és pekingi székhelyű HENN építésziroda nyerte a Brainergy Hub elnevezésű, 9450 négyzetméteres irodakomplexum tervezésére kiírt pályázatot. A Németország zöld jövő felé való elmozdulását jelképező emblematikus építmény az észak-rajna-vesztfáliai Jülichben található megújuló energiaforrásokat kutató tudáspark szívében kap majd helyet. A Brainergy Hub kör alakú formája demokratikus karaktert kölcsönöz az irodaház számára azzal, hogy egyik oldala sem fordít hátat a többi épületnek.

Az építkezés során a HENN innovatív anyagokat és megújuló technológiákat alkalmaz. A kör alakú belső teret moduláris építészeti elemek segítségével egy négyzetekre osztott területté alakítják. A rácsos szerkezetet egy tágas központi átrium és négy kisebb belső udvar töri meg, friss levegőt és napfényt biztosítva az épületben dolgozóknak. Az irodaház hét vállalat számára biztosít majd teret a munkavégzéshez, a központi átrium körül pedig közösségi programok, összejövetelek megtartására lesz lehetőség.

Az irodakomplexum különböző szintjeire egy központi csigalépcsőn lehet majd feljutni, míg a kör alakot leíró erkélysorokat összekötő külső lépcsőházak az irodai modulok között rövidített útvonalként szolgálnak. A Brainergy Hub süllyesztett földszintjének tengelye mentén az északi kertrészben egy tó kap majd helyet, míg a déli oldalon egy gyümölcsöskertet alakítanak ki.

Az épület fa, beton és acél szerkezetű lesz. A belső burkolatok, az oszlopok és a gerendák fából készülnek, emellett az acélszerkezetek merevítő támaszként szolgálnak majd az erkélyek és a külső lépcsőházak számára, a beton födémek pedig hatékony fesztávolságot és hőtömeget biztosítanak a fűtési és hűtési stratégiákhoz. A Brainergy Hub a passzív épületek egyik példája lesz, amely azon túl, hogy megújuló energiát használ, a megtermelt többletenergiát is visszaadja a hálózat számára. A tetőn és a homlokzaton napelemek kapnak helyet, amelyek a napfénnyel együtt forognak majd, az épületet egy energiatermelő napórává alakítva.

A 350 alkalmazottat foglalkoztató HENN építésziroda a kultúra, az egészségügy, az oktatás és a kutatás területeihez kapcsolódóan készít építési terveket, várhatóan 2025-re készül el a jelenleg is zajló egyik legjelentősebb projektjével, Európa legnagyobb kulturális központja, a müncheni Gasteig korszerűsítési munkáival.

Forrás: