A Bjarke Ingels Group (BIG) a Farfetch globális technológiai platformmal, valamint a portugál ingatlanfejlesztő Castro Group vállalattal együttműködve egy művészettel átitatott városi divatfalut tervezett a portugáliai Portóban. a Leça folyó lejtőin elhelyezkedő divatfalu összekapcsolja a divattervezőket, kurátorokat és fogyasztókat egy célzottan számukra kialakított 178 000 négyzetméteres területen. A futurisztikus jelleg, a fenntarthatóság és a jóllét szempontjait előnyben részesítő projekt forradalmasítja a munkaterületekkel kapcsolatos eddigi elképzeléseket egy olyan épített környezetet létrehozva, amelyben az épületek a táj és Porto városának szerves részét képezik. A projekt megvalósítása a tervek szerint 2023-ban indul, a városrészt várhatóan 2025-ben adják majd át.

A Farfetch és a Castro Group új székhelye a nagy kiterjedésű Fuse Völgyben kap helyet, az itt megvalósuló egyéb projektterveket szintén a BIG készítette. A terület 24 zöldtetős épületet foglal magában, ahol a két cég különböző egységei lesznek megtalálhatóak. A divatfalu ütőere a városrészt átszelő, Leça folyóig nyúló széles út, amelynek mentén a domboldalba simuló irodaházak, előadótermek, étkezdék és wellness-létesítmények fizikailag összevont épületláncot alkotnak. A természeti adottságokhoz alkalmazkodó épületegyüttes a völgyekhez és emelkedőkhöz igazodva hullámzó látványt nyújt.

A változatos belsőépítészeti megoldások ellenére az egyes épületrészek összefüggő munkakörnyezetet alkotnak. A termelékenység növelése és a jóllét biztosítása érdekében a tervezők fontosnak tartották, hogy a természetet közel hozva a belső terekben biofilikus környezetet alakítsanak ki, ugyanakkor az irodaházak falain kívül a plázák, parkok és udvarok jelentik a munkakörnyezet kültéri meghosszabbításait lehetőséget adva a közösségi együttlétre. A tájat és az épületeket utak kötik össze, amelyek akár a tetőkre is felfuthatnak, rugalmas összeköttetést biztosítva az itt dolgozók számára az épületek közötti mozgáshoz. Az udvarok közötti boltívek színt és textúrát visznek az utcaképbe, lehetőséget teremtve a változatos művészi megnyilvánulásra.

Forrás: