Egy francia designcég létrehozta az első kompakt és teljes mértékben flexibilis lakóegyeséget, a PolyRoom-ot. A modul új értelmezést ad a terek hasznosításához, miközben minimalizálja az ökoszisztémára gyakorolt hatást.

Az elmúlt két év során soha nem látott mértéket öltött a home-office, és a távoli munkavégzés, melyek az egekbe emelték az ingatlanárakat, és megváltoztatták a teljes ingatlanpiaci körképet. Az új munkavégzési szokásokkal előtérbe kerültek a kertvárosias régiók, és világszerte sok helyen gyakorlatilag megteltek a nagyvárosi agglomerációk, illetve üdülési területek.

A körülmények hatására komoly probléma lett a lakóingatlanok vonatkozásában, hogy „azok árai meredeken emelkednek, míg a vásárló számára elérhető területük csökkenő mértéket vett fel”, jelentette ki Antonin Yuji Maeno, a Cutwork társalapítója. A jelenséget felismerve ezért a francia designcég megvizsgálta, hogyan lehet olyan lakóegységeket tervezni, ami a rendelkezésre álló terület kihasználtságát maximálja, teljesen flexibilis belső elrendezéssel és moduláris kialakítással. Ennek eredménye lett a PolyRoom, egy hozzávetőlegesen 28 négyzetméteres előregyártott modul, ami a nap különböző teendőihez, például az étkezéshez, alváshoz, vagy a munkavégzéshez konfigurálható. A tervezés egy sor megoldással igyekszik optimálni a felhasználást, például plafonig emelhető ággyal, moduláris kanapéval, rejtett mosogatóval és tárolók egész sorával.

A tervezés alapja a japán kultúrából és építészetből ismert tatami szoba, ami az ázsiai otthonok központi, adaptív szerepét tölti be. A moduláris kialakításnak köszönhetően az egységek a LEGO kockákhoz hasonlóan egymásra építhetőek, különböző lakóingatlanokat kialakítva, az egyedülállótól egészen a tíz emeletes komplex apartmanházakig.

A tervezőiroda a Bouygues Immobilier ingatlanfejlesztővel partnerséget kötött annak érdekében, hogy 2025-re Franciaországban tizenöt helyen megnyissa az első 2500 fő befogadására alkalmas moduláris lakóparkokat. Az ingatlanok előregyártott modulokból fognak állni, ami szintén segíti a költségek optimalizálását. A megoldás egyben garancia arra nézve is, hogy a lakhatási problémákat a helyi ökoszisztémára gyakorolt minimális hatás mellett oldja meg, még a sűrűn lakott városi környezetben is. A speciális kialakítás és tervezés miatt, növények helyezhetőek el a homlokzaton, a tetőn és az erkélyen, ami tovább hirdeti a környezettudatosság és a zöld szemléletmód fontosságát. A tervező szerint az alapötlet az volt, hogy a modul többet adjon vissza a természetnek, mint amit kivesz belőle.

A PolyRoom bárki számára megtekinthető 2022 februárjáig a párizsi expo területén. Az eddigi tapasztalatok alapján mind az ingatlanpiaci szakértők, mind a designerek, mind pedig a lakosság szereplői komoly fantáziát látnak a megoldásban.

Forrás: