Ausztráliában több mint 2,56 millió épület tetején található napelem, amely szám jól mutatja, hogy legtöbben még mindig a tetőre telepített megoldást választják az ilyen típusú, megújuló energetikai rendszerek telepítésére.

De van-e vajon más alternatív megoldás a napelemek elhelyezésére?

A kérdésre adott válasz egyértelműen igen, amelyet jól szemléltet egy Melbourne központjában található 48 emeletes épület fő falaira elhelyezett 42 kW teljesítményű napelem-rendszer. A telepítéshez 128 darab Trina Solar HoneyBlack 325 W-os modul került felhasználásra összesen 158 m² területen, így megállapítható, hogy ez a komplexum az egyik legnagyobb és leghatékonyabb függőleges szolár létesítmény Ausztráliában. A függőleges „napelempark” – összehasonlítva más rendszerekkel – jobb teljesítményt nyújt a kibocsátások csökkentése, a költségcsökkentés és a zöldenergia fenntarthatósága terén. Ha egy épület tetején nincs elég hely, a „függőleges megújuló stratégia” jelentheti a megoldást. Épülettervezési, esztétikai tényezők mellett a közös tulajdonból fakadó energiaköltségek is csökkenthetőek az ilyen típusú napelemek felhelyezésével.

Az Ausztrál Napelem Intézet (Australian PV Institute, APVI) által kiadott jelentés részletesen foglalkozik az épületekbe integrált napelemekkel (building-integrated PV, BIPV). A jelentés szerint a függőlegesen telepített napelemek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a jövőben.

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) szintén egy olyan jelentést adott ki a tavalyi év végén, amely az épületekbe épített napelemekre vonatkozik. Olyan üzleti lehetőségekre is kitérő részletes ajánlásokat tartalmaz a dokumentum, mint például az épületekbe integrált napelemek tetőkön és homlokzatokon helyi energiaforrásként való kihasználása.

Forrás: