2021. július elsejétől a fogyasztóvédelmi hatóság (jelen esetben az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelése alapján a megyei kormányhivatalok munkatársai) az építőanyag-forgalmazók 61 százalékánál tárt fel valamilyen jogsértést helyszíni ellenőrzése során, az ellenőrzött vállalkozások több mint háromnegyedénél áremelkedés volt tapasztalható.

Olyan átfogó, egész országra kiterjedő vizsgálat indult idén júliusban, amely az árfeltüntetéssel, jótállási jegyekkel kapcsolatos előírások és az általános kereskedelmi feltételek betartásának, illetve a piacfelügyeleti követelmények teljesülésének az ellenőrzésére terjedt ki.

A 327 helyszínen végzett vizsgálat közül több mint 200 esetben tártak fel a kormányhivatalok munkatársai valamilyen jogsértést, viszont biztató, hogy 25%-ban a kereskedők már az ellenőrzés ideje alatt pótolták mulasztásaikat. A számokat tovább vizsgálva, 198 piacfelügyeleti ellenőrzésből 313 féle (összesen közel 82 ezer darab) termék áttekintése valósult meg. Mindebből 120 termékfajtánál (összesen több mint 24 ezer építési terméknél) állapítottak meg a jelölésekkel, valamint a teljesítménynyilatkozatokkal összefüggő hiányosságot. Az ellenőrzésekből a webáruházak szemléje sem maradhatott ki, összesen öt webáruház esetében árfeltüntetési jogsértés volt kimutatható.

A „TÜZÉP” telepek és a különböző szaküzletek, barkácsáruházak kapcsán a jogsértés aránya több mint 60 százalék volt, de a fatelepek, vasudvarok több mint 33%-ánál is tapasztalható volt valamilyen mulasztás. Az ellenőrzött helyszínek 76 százalékánál (amely 248 kereskedelmi egységet jelent) áremelkedést mutatott ki az ellenőrzés. A készlethiány a kereskedők 40%-át érintette.

A visszásságokból eredő egyedi jogviták rendezése ingyenesen közreműködő békéltető testületek által is lehetséges. A leggyakoribb probléma a kivitelezői oldalon, hogy az anyagköltségekre hivatkozva a szerződéskötést követően egyoldalúan és jelentős mértékben növelik meg az áraikat, újabb fizetés nélkül pedig nem hajlandóak folytatni a munkát.

 A kormány célja a hatékony fellépéssel, hogy az építőipari áremelésektől megvédje a családokat, és így az otthonteremtésre fordított kormányzati támogatások valóban a családokat szolgálják.

Hasonló témában jelent meg blogbejegyzésünk, amely a Gazdasági Versenyhivatal eljárását vizsgálta: http://www.greenology.hu/a-gazdasagi-versenyhivatal-gyorsitott-vizsgalata-a-keramia-falazoelemek-piacan/

Forrás: