A Frontiers in Sustainable Cities című folyóiratban a napokban közzétett tanulmány szerint világszerte 25 nagyváros – melyeknek majdnem mindegyike Kínában található – a leginkább felelős az éghajlat felmelegedését okozó üvegházhatású gázok kibocsátásáért. A kutatás 53 ország 167 városának üvegházhatású gáz-kibocsátását hasonlította össze.  A vizsgálatba több kínai, indiai, egyesült államokbeli és európai uniós várost vontak be, mivel ezek nagyobb mértékben járulnak hozzá a globális kibocsátáshoz. A kutatási eredmények szerint 23 kínai város – köztük Sanghaj, Peking és Handan – Moszkvával és Tokióval együtt a globális kibocsátás 52 százalékáért felelősek.

Az Environmental Research Letters folyóiratban 2018-ban már megjelent egy tanulmány, ami 13 000 nagy és kis városra kiterjedő, jóval átfogóbb mintát elemzett, és megállapította, hogy 100 város, amelyben a világ lakosságának 11 százaléka él, felelős a világ szén-dioxid kibocsátásának 18 százalékáért. Az új elemzés azonban az első, amely a megavárosok kibocsátás csökkentési céljait és a csökkentésben elért eredményeiket is vizsgálja. A vizsgált városok közül hatvannyolc – melyek többnyire fejlett országokban találhatók – abszolút kibocsátáscsökkentési célokat tűztek ki, eredményeket azonban csak 30 város mutatott fel. Ezek többsége az Egyesült Államokban és Európában található.

A kutatás rávilágít arra is, hogy míg Kínában a magas egy főre jutó kibocsátással rendelkező városok általában jelentős termelési központok, addig a fejlett országokban a legmagasabb egy főre jutó kibocsátási értékekkel rendelkező városokat általában erős fogyasztás jellemzi.

A tanulmány szerint bár Európában és néhány más fejlettebb országban már gazdasági növekedést képesek elérni a kibocsátás növekedése nélkül is, a világ egyelőre nem ebbe az irányba halad. Összeségében még mindig elmondható, hogy az egy főre jutó kibocsátás a világ leggazdagabb országaiban található városokban általában magasabb, mint a fejlődő országok városaiban. Ennek fényében nem meglepő, hogy a jelentős gazdasági növekedést produkáló Kína élen jár az üvegházhatású gázok kibocsátása terén. A tudósok hozzáteszik: valamikor India is behozza Kínát, és az utolsó nagy lökést Afrika feltörekvő gazdasága adja majd.

Forrás: